Presidentvalget i USA

Dataguru: - Trump vinner

Professor Bela Stantic tippet 49 av 50 stater korrekt i 2016, forutså Brexit og traff 100 prosent i fjorårets australske valg. Nå har han sett på presidentvalget i USA.

HØYE ODDS: Det gir gode odds for en ny fireårsperiode med Donald Trump. Han ligger milevis bak på målingene, men ifølge analyser av sosiale medier kan han likevel vinne, ifølge professor Bela Stantic. Chris Seward / AP / NTB
HØYE ODDS: Det gir gode odds for en ny fireårsperiode med Donald Trump. Han ligger milevis bak på målingene, men ifølge analyser av sosiale medier kan han likevel vinne, ifølge professor Bela Stantic. Chris Seward / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demokratenes Joe Biden leder stort over president Donald Trump på meningsmålingene foran presidentvalget 3. november - akkurat som Hillary Clinton gjorde i 2016.

Som kjent slo ikke meningsmålingene til det året - og det tror professor Bela Stantic de heller ikke kommer til å gjøre i år.

NESTEN RØRT: Publikum i New Hampshire fikk nesten Donald Trump til å felle en tåre. Video: AP Vis mer

I en analyse fra dataguruen og statistikkeksperten basert på sosiale medier og engasjement, slår han fast overfor Sky News Australia at Trump kommer til å nå 270 valgmenn som gir fire nye år ved makta.

- Det er åpenbart at Biden vil få flest stemmer nasjonalt, men Trump gjør det veldig bra i vippestatene. Florida er helt åpent, men jeg holder ham som knapp favoritt. Det samme gjelder Minnesota og Pennsylvania. Texas vil Trump vinne enkelt, sa Stantic til Sky News Australia i forrige måned.

BIG DATA: Bela Stantic analyserer store datamengder og får dem til å gi mening. Her er et bilde fra et forskningsprosjekt for å lage modeller til kreftbehandling. Foto: Griffith University
BIG DATA: Bela Stantic analyserer store datamengder og får dem til å gi mening. Her er et bilde fra et forskningsprosjekt for å lage modeller til kreftbehandling. Foto: Griffith University Vis mer

- Styrket Trump

Denne uka ga han en oppdatering etter den siste presidentdebatten og Trumps coronasykdom. Han tok dermed et dypdykk i vippestaten Florida.

- Bildet har ikke endret seg siden forrige måned, men Trump har faktisk styrket seg i Florida. Det er grunn til å tro at dette er en trend som også gjelder andre delstater, sier Stantic i et ferskt intervju og sier han er sikrere på Trump-seier i Florida enn han var forrige måned.

- Jeg ser heller ingen negativ coronaeffekt for Trump.

Stantic har vakt oppsikt ved flere valg de siste åra. Han sier selv at han ikke har peiling på politikk, men han leder et institutt på det velrenommerte Griffith-universitetet i Australia som har utviklet algoritmer for å analysere sosiale medier og stemninger i folket.

I 2016-valget traff Stantic på 49 av 50 delstater og han annonserte også at britene ville stemme for Brexit. Begge gangene sa han det stikk motsatte av målingene - og fikk rett.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

Millioner av Twitter-meldinger

I fjor forutså han også sjokkvalget i Australia da Scott Morrison vant. Han ventet med å avsløre analysen til ettermiddagen på valgdagen fordi han ikke ønsket å påvirke valget.

- Det er skremmende hvor presist man kan forutsi valg ved å analysere sosiale medier, uttalte Stantic etterpå etter å ha truffet på samtlige valgkretser.

I en artikkel på universitetets hjemmesider forklarer Stantic at han analyserer flere millioner Twitter-meldinger, interaksjoner og spredning. De mates så inn i algoritmen og kvernes gjennom supercomputere.

Stantic mener han i langt bedre grad enn meningsmålerne klarer å fange opp hva velgerne faktisk mener.

- Twitter er offentlig, dynamisk og har mye innhold, derfor fungerer det bra som grunnlag for å analysere utfall, sier Stantic, som også sier algoritmene kan brukes på andre sosiale medier.

Skulle Stantic få rett igjen vil det være nok et jordskjelv for meningsmålerne, som fikk kraftig motbør etter at de ikke så Trump-seieren i 2016 eller Brexit.

Enorm Biden-ledelse

Bidens ledelse på meningsmålingene er massiv. Meningsmålingsguru Nate Silver gir Biden 9,2 prosentpoeng forsprang i dag.

Biden leder også komfortabelt i nærmest samtlige vippestater og går meningsmålingene inn vil det bli et valgskred for Biden.

Vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona blir trolig avgjørende for årets valgutfall - her ligger Biden foran med 49,3 prosent i snitt mot 45,5 for Trump.

Trump er også svært upopulær ifølge meningsmålingene. 53,6 prosent mener han gjør en dårlig jobb som president, mens 42,6 prosent mener han gjør en god jobb, ifølge et vektet gjennomsnitt av de siste meningsmålingene.

Valget er 3. november, men valglokalene er nå åpne i USA. Donald Trump stemte i går i Florida, han flyttet til delstaten fra hjembyen New York i fjor.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer