Datakaos truer det offentlige

Statlige etater er svært dårlig forberedt til å takle dataovergangen til år 2000. Men i kommunene står det enda verre til. Heller ikke det private næringsliv har mye å skryte av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrasjonsminister Eldbjørg Løwer innrømmer at regjeringskolleger ikke er interesserte nok i problemstillingen.

Bare tolv prosent av de statlige etatene har gjennomført en vurdering av hvilken risiko den såkalte tusenårsbomben kan føre til for deres virksomhet.
Heller ikke de store statlige etatene med mer enn 500 ansatte har mye å skryte av.

  • Mindre enn hver fjerde stor-etat har gjennomført en slik vurdering.
  • Mindre en tre prosent av etatene har utarbeidet en beredskapsplan for å avverge konsekvensene.
  • Av de 19 store etatene i Arbeids- og administrasjonsdepartementets undersøkelse hadde ingen utarbeidet beredskapsplaner.
  • Totalt har bare en tredel av statlige etater igangsatt prosjekter for å håndtere overgangen.

Det viser Arbeids- og administrasjonsdepartementets kartlegging av statlige etaters håndtering av dataovergangen til år 2000, som ble lagt fram i går.

Dramatisk

Og som Dagbladet skrev i går, kan inngangen til årtusenskiftet gi meget dramatiske virkninger for alle, fordi vi på alle kanter er omgitt av databrikker og elektronikk som ennå ikke er gjort i stand til å takle inngangen til år 2000. Strøm, vann, tog, fly er bare en liten del av det som kan bli utsatt for datasvikt.

Overfor Dagbladet innrømmer administrasjonsminister Eldbjørg Løwer at langt fra alle regjeringskollegene har vært bevisste nok på hvilke enorme utfordringer år 2000-problemene utgjør for sine områder. Men hun ser ingen vits i å kritisere noen for ikke å ha startet tidligere, og mener det ville være å snakke om snøen som falt i fjor.

Skremmeskudd

- Om en måned legger departementet fram en tiltaksplan for statlig sektor. Da vil jeg benytte anledningen til å bevisstgjøre statsrådene enkeltvis, og få dem til å interessere seg for problemstillingen, sier Løwer, som nå ser at situasjonen begynner å bli tidskritisk.

- De som ennå ikke har kommet i gang, har ingen tid å miste. Denne undersøkelsen er en viktig oppsummering, fordi den gir et skremmeskudd til alle dem som ennå ikke er i gang, sier Eldbjørg Løwer, ansvarlig for koordineringen av de statlige etatenes håndtering av 2000-problemene.

Hun mener det mest foruroligende ved kartleggingen er å se hvor få som har foretatt en risikovurdering og som har lagt beredskapsplaner.

Kommunene verre

I kommunal sektor er situasjonen enda verre enn i statsetatene.
Kommunenes Sentralforbunds undersøkelse i fjor vår viste at bare litt over ti prosent av kommunene var i gang med prosjekter, mens under femten prosent hadde planer om å komme i gang. En annen undersøkelse i fjor høst viste at situasjonen var uendret.

Heller ikke private

Men heller ikke det private næringsliv har hittil tatt problemet alvorlig nok.

Kontor- og Datateknisk Landsforenings undersøkelse fra februar i år, viste at 65 prosent av bedriftene ikke hadde vurdert risikoen med år 2000-problemet. Mer enn halvparten av bedriftene hadde ikke budsjettert med utgifter til håndtering i 1998.