Datakaos truer Nordflåten

Den russiske nordflåten har ingen penger til å løse år 2000-problemet, og trues av datakaos ved årsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordflåten har 40 atomubåter og tre atomdrevne kryssere i drift, og en datasvikt ved overgangen til det nye årtusenet kan få alvorlige konsekvenser. Blant annet er varslingssystemene svært utsatt for det beryktede år 2000-problemet. En datasvikt kan gjøre at disse systemene tror at noen har avfyrt atomraketter mot Russland, med dertil skremmende konsekvenser.

Beroliger

Offisielt sier den militære ledelsen at problemet er løst, men mange tviler på at det er tilfelle.

- Myndighetene prøver å gi inntrykk av at de har gjort noe for å roe ned befolkningen. Dessverre ligger Russland langt etter Vesten i å løse dette problemet, sier Igor Kudrik, forsker i miljøstiftelsen Bellona, til NTB.

I korthet går 2000-problemet ut på at datamaskinene kan komme til å tolke år 2000 som år 1900, fordi bare de to siste sifrene blir lest.

Mangler penger

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mye problemene omkring tusenårsskiftet vil koste Nordflåten, men russiske dataeksperter antyder at man trenger rundt fire millioner kroner og et halvt med hardt arbeid for å få bukt med problemet. Men Nordflåten har ikke penger til prosjektet, og fra Moskva får man ikke en eneste rubel.

Marerittet er at noen av Nordflåtens atomraketter skal bli skutt opp hvis datamaskinene går surr ved årsskiftet. (NTB)