DRØMMETYDER: Datamaskinen kan tyde drømmene dine ved å sammenligne med hjerneaktivitet målt i våken tilstand. Foto: COLOURBOX
DRØMMETYDER: Datamaskinen kan tyde drømmene dine ved å sammenligne med hjerneaktivitet målt i våken tilstand. Foto: COLOURBOXVis mer

Datamaskin kan tyde drømmene dine

Japanske forskere har knekket koden for drømmetyding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har nå greid å se hva du drømmer om. De har ved hjelp av en datamaskin registrert hjerneaktiviteten til personer som drømmer, og på den måten sett innholdet i drømmen.

- Dette viser at hjerneaktiviteten når vi sover er veldig lik den i våken tilstand, sier den amerikanske psykologen Frank Tong til ScienceNews.

Forstår bedre Japanske forskere fra Advanced Telecommunications Research Institute International har nettopp publisert en ny studie i det vitenskapelige tidsskrift Science, skriver Videnskab.dk.

Studien kan gi en bedre forståelse av hva som skjer i hjernen under ulike nivåer av bevissthet, som når pasienter ligger i koma.

Først ble hjerneaktiviteten under innsovningsfasen målt. Så ble forsøkspersonene vekket gjentatte ganger, og derettter spurt hva det var de hadde drømt om. Over 200 slike målinger ble gjort.

Ofte rett Etterpå skulle de samme forsøkspersonene, tre menn, se på bilder av det de hadde drømt i våken tilstand, mens hjerneaktiviteten ble målt. Personene så på ulike figurer, som «jente», «møbel» og «vei» mens hjerneaktivitet ble registrert. 

I siste del av studien skulle datamaskinen hvor hjerneaktiviteten var lagret, gjette hva forsøkspersonene drømte om på bakgrunn av den målte aktiviteten. Den hadde rett i 70 prosent av tilfellene.

Dette kan styrke troen på at det vi ser drømmer kan framstå like virkelig som det vi ser i den virkelige verden. Mer forskning må til for å se om dette er tilfelle med lukt, lyder og følelser også.