Datamaskinen kan bli dødsfelle

Har du koblet hjemme-PCen til et støpsel uten jording? Da kan du riskere ødelagt harddisk eller et livsfarlig støt. Sjekk om du er i faresonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er PCen din koblet til en ujordet kontakt kan du riskere et livsfarlig støt, selv om du skal være ganske uheldig for at en slik situasjon skal oppstå. For det første må det være en feil i interne isoleringen til PCen din, i tillegg må du både berøre PCen og en vask, radiator eller annet ledende materiale som er forbundet med jord, en såkalt jordreferanse.

- Har du PCen på soverommet eller et annet vanlig oppholdsrom uten noen jordreferanse, eller støpsler med jord, er du trygg, sier Morten Andersen i NEMKO til Dagbladet.

Men skulle boligen din være innredet slik at du både er i nærheten av en ujordet PC og en jordreferanse, dvs. en vask, radiator eller elektrisk utstyr koblet til en jordet kontakt, bør du sikre deg.

- Du kan legge egen kurs med jord for PC-utstyr. Den legges som åpen kabel, eller i røranlegg hvis du har det, fra sikringsskapet og til PC-utstyret. Det anbefales at du også kobler til en jordfeilbryter, sier Martin Bjerke, servicesjef i Elektrotek AS.

Prisen for en slik installasjon ligger på ca. 2000 kroner pluss moms, men vil naturligvis variere fra bolig til bolig. De aller fleste elektroinstallatører stiller opp på gratis befaring og gir et prisoverslag.

Alternativet er å kjøpe en skilletrafo. Disse kommer i flere utgaver og avskygninger, men en mindre modell som kan kobles mellom støpselet og PCen vil holde for de fleste. Slike kan kjøpes hos din lokale elektroforhandler, eller direkte fra produsenter som Nortel i Hokksund.

De billigste skilletrafoene ligger på rundt 1000 kroner. Da får du et uttak på 250 watt, noe som skal holde for en vanlig PC m. skriver og 15-17 tommers skjerm (hvor mye watt du trenger kan du selv finne ut ved å se på bak/undersiden av samtlige bokser, og legge sammen antall watt). Du kan koble flere uttak til en slik trafo. Alt som er koblet til PCen må få sin strøm via en slik trafo.

Ønsker du en større trafo, eller en som også gir beskyttelse mot støy på strømnettet må du opp i 2-3000 kroner.

Bærbare datamskiner uten jordet støpsel er dobbeltisolerte og dermed trygge. Har du et modem som ikke er NEMKO-godkjent må du sjekke om det har tilleggsisolasjon. Kun Norge, Sverige og Danmark krever slik isolasjon.