Datamaskinen kan bli dødsfelle

Har du koblet hjemme-PCen til et støpsel uten jording? Da kan du riskere ødelagt harddisk eller et livsfarlig støt. Sjekk om du er i faresonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er PCen din koblet til en ujordet kontakt kan du riskere et livsfarlig støt, selv om du skal være ganske uheldig for at en slik situasjon skal oppstå. For det første må det være en feil i interne isoleringen til PCen din, i tillegg må du både berøre PCen og en vask, radiator eller annet ledende materiale som er forbundet med jord, en såkalt jordreferanse.

- Har du PCen på soverommet eller et annet vanlig oppholdsrom uten noen jordreferanse, eller støpsler med jord, er du trygg, sier Morten Andersen i NEMKO til Dagbladet.

Men skulle boligen din være innredet slik at du både er i nærheten av en ujordet PC og en jordreferanse, dvs. en vask, radiator eller elektrisk utstyr koblet til en jordet kontakt, bør du sikre deg.

- Du kan legge egen kurs med jord for PC-utstyr. Den legges som åpen kabel, eller i røranlegg hvis du har det, fra sikringsskapet og til PC-utstyret. Det anbefales at du også kobler til en jordfeilbryter, sier Martin Bjerke, servicesjef i Elektrotek AS.

Prisen for en slik installasjon ligger på ca. 2000 kroner pluss moms, men vil naturligvis variere fra bolig til bolig. De aller fleste elektroinstallatører stiller opp på gratis befaring og gir et prisoverslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer