Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datamusas far taper én milliard

Den svenske regjeringen griper inn for å hjelpe dataoppfinneren Håkan Lans. Han har tapt en milliard i en patentsak i USA. Grunnen er at han har saksøkt flere datafirma for patenttyveri som privatperson - ikke som sjef for sitt eget selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lans er først og fremst kjent for å ha funnet opp datamusa. Men en like viktig oppfinelse fra den geniale svenskens hånd er fargen i datamaskiner. Lans har patent på denne oppfinnelsen, og de fleste dataselskaper over hele verden betaler ham for å bruke farger i datamaskinene, skriver Aftonbladet.

Men det er elleve store amerikanske dataselskaper som nekter å godtgjøre Lans for bruken av oppfinnelsen hans. Høsten 1997 startet han den omfattende prosessen med å saksøke de aktuelle selskapene.

- Eier ikke patentet

Selskapene har slått seg sammen, men Lans har vært tippet å vinne saken inntil svaret kom for få uker siden:

Domstolen har kommet til at Lans ikke eier patentet. Det tilhører selskapet Uniboard AB.

Men saken er at Lans eier alle aksjene i Uniboard AB. Han er den eneste ansatte i selskapet og Uniboard ABs adresse og telefonnummer er identiske med oppfinnerens, ifølge Aftonbladet.

Feil navn

Det hjelper ham ikke, så lenge han har valgt å saksøke selskapene i sitt eget navn, og ikke som sjef for Uniboard.

- Dette er verre enn den verste karikatur på hvordan advokater kan vri rettsprosesser i USA, sier den svenske handelsministeren Leif Pagrotsky.

Selv er Lans blitt så skremt at han vegrer seg mot å uttale seg:

- Jeg våger ikke å si noe om dette. Det kan bli brukt mot meg, sier Lans til Aftonbladet.

(Dagbladet.no)