Dataormen sprer seg

Rundt 115 00 nettservere er infisert av ormen Code Red til nå. Tallet kan stige opp mot 250 000, og FBI frykter fortsatt store problemer for nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet måtte stenge mange av sine nettsider for publikum på grunn av Code Red.

- Dette gjør vi for for å sikre at nettverkene våre er beskyttet og kan brukes, sier Pentagon ifølge AP i en pressemelding.

Ormen, som angriper webservere med programvare fra Microsoft, startet sin spredning i dag med en takt som skulle tilsi at rundt en kvart million serverere vil bli infisert.

Forrige gang ormen slo til førte den til store problemer for internett, og angrepet gikk spesielt hardt ut over nettsidene til Det Hvite Hus.

Det er usikkert hvilke webservere ormen vil prøve å blokkere med sine massive overføringangrep denne gangen.

250 000 infiseres

- Basert på forhåndsanalyser regner vi med et spredningsnivå som ved utbruddet den 19. juli. Det vil si at rundt 250 000 servere blir infisert, heter det ifølge nyhetsbyrået AP i en uttalelse fra FBI og Det hvite hus.

Ormen, som begynner å spre seg på nettet den første i hver måned og fortsetter fram til den 19., sprer seg raskt hvis ikke sårbare maskiner oppgraderes. Er spredningen stor nok, fører dette til lavere ytelse for Internett.

Lavere ytelse

- Vi har fått noen rapporter fra nettsteder som opplevde problemer med linjekapasiteten sin, sier Chad Dougherty. Han er analyserer nettsikkerhet for det regjeringssponsede «Government Emergency Response Team».

Ormen angriper bare PCer som kjører Internet Information Server fra Microsoft. Har du en webserver med Microsoft-programvare må du laste ned en sikkerhetsfiks fra Microsoft. Det tetter åpningen «Code Red»-ormen bruker inn i serverene. Over en million har lastet ned fiksen så langt, men den sårbare programvaren brukes av langt flere.

- Omfanget av skadene vil ikke bli kjent før om noen dager, men den kjappe responsen fra næringslivet, offentligheten og media har vært overveldende, sier Ronald Dick, direktør for FBIs senter for beskyttelse av nasjonal infrastruktur.

Les mer her om hvordan du beskytter deg.

ELEKTRONISK TERROR? Forrige gang infiserte Code Red hundretusener av servere for å bruke de til å angripe nettstedene til Det Hvite Hus og Pentagon. Det spekuleres i om ormen er av kinesisk opprinnelse.