Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datapirat fengslet

I går ble en oslomann varetektsfengslet for to uker - siktet for piratkopiering og ulovlig omsetning av programvare for mange millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Piratkopiering av programvare er i ferd med å anta gigantiske størrelser. Produsentene i Norge anslår at de taper nesten én milliard kroner årlig på virksomheten. Nå strammer Økokrim grepet.

Varetektsfengslingen skal være den andre i sitt slag her i landet, etter at en innehaver ved en dataforretning i Sandvika ble tatt i fjor.

- Hittil har vi stort sett delt ut forelegg. Disse kan ikke sies å ha hatt noen allmennpreventiv effekt. Omfanget har bare eksplodert - og det finnes nesten ikke strafferettslig praksis på området, sier førstestatsadvokat Inger Marie Sunde ved Økokrim.

Piratkopiering er derfor løftet opp på et høyere straffenivå.

Åndsverkslovens paragraf 54, tredje ledd, gir anledning til å idømme fengsel i inntil tre år. Den drøyt 40 år gamle oslomannen som ble fengslet i går, risikerer streng straff.

Vide forgreininger

Inger Marie Sunde vil ikke kommentere fengslingen ytterligere. Den siktede sitter med brev- og besøksforbud mens Økokrim forsøker å nøste opp trådene etter pågripelsen. Etter hva Dagbladet forstår, kan piratvirksomheten ha vide forgreininger. Flere personer ble nylig pågrepet under en stor razzia i Danmark.

Knekker sperrene

Etter det Dagbladet erfarer, har produsentene av programvare ikke klart å komme opp med tekniske løsninger som garderer dem mot piratene i markedet.

- Det er forsøkt å legge inn kopieringssperrer. Men sperrene er blitt «cracket», sier førstestatsadvokat Sunde.

Administrerende direktør i Microsoft Norge, Ole Morten Settevik, bekrefter at produsentene taper 800 millioner kroner årlig på piratkopiering.

- Men også distributørleddet og forhandlerleddet taper store penger. I tillegg taper Norge skatter, avgifter og mange arbeidsplasser, sier Settevik.

Typisk pirater

- Hvem er den typiske piraten i Norge? Er han innehaver av en dataforretning - eller er han «privat» pirat?

- Man finner ham i begge leirer. Det er privatpersoner som brenner CD-er selv - og selger dem via Internett, tekst-TV og tidsskrifter. Det er også noen råtne epler blant forhandlerne.

Settevik anslår at Microsoft Norge har anmeldt et titall pirater som nå er under politietterforskning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling