Dataproblemer i rommet

Astronautene på den internasjonale romstasjonen har dataproblemer. Problemene kan få følger for verdens første romturist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre dag på rad har astronautene på den internasjonale romstasjonen hatt dataproblemer. Deres jobb er å få montert en ny lastearm på romstasjonen, og nå må de jobbe døgnet rundt for å bli ferdige.

Tre datasystemer nektet å samarbeide, men etter iherdig innsats fikk de liv i det ene. NASA forlangte at de måtte få to av dem igang før de kunne fortsette arbeidet med å installere den 17 meter lange robotarmen. NASA frykter at lastearmen skal låse seg i en uheldig posisjon dersom de forsøker med bare en datamaskin i drift.

En kasse på 1,3 tonn er nå festet i lastearmen, og NASA vurderer nå om romfergen Endeavour skal forlenge oppholdet i rommet med ett eller to dager. Romfergen skal etter planen dra tilbake lørdag.

At en russisk Soyuz-rakett er på vei til lørdag gjør ikke saken enklere. Amerikanerne er heller ikke særlig glade for at russerne har med seg den amerikanske turisten Dennis Tito til romstasjonen.

Dersom Endeavour må forsinke hjemreisen, må russerne utsette oppskytingen med minst en dag, opplyser NASA til nyhetsbyrået AP.

Soyuz og Endeavour kan ikke være tilkoplet romstasjonen samtidig.

De tre datasystemene kollapset en etter en natt til tirsdag.

Les mer på NASAs hjemmesider.

(Dagbladet.no)

<B>DATATRØBBEL: Astronautene har hatt problemer med tre datamaksiner, og nå er arbeidene med å montere den 17 meter lange robotarmen kraftig forsinket. Armen er blitt stående fast i denne stillingen.
KAN BLI UTSATT: Den amerikanske romturisten Dennis Tito skal etter planen ta av mot rommet lørdag. Nå kan reisen bli utsatt. Her avbildet sammen med kosmonautene Talgat Musabayev og Yuri Baturin ved utskytningsstedet i Kasakhstan.