Turingtesten: Den britiske matematikeren og oppfinneren Alan Turing (1912-1954) utformet en test for å finne ut om maskiner hadde kunstig intelligens. I helga klarte en datamaskin for første gang å bestå denne testen ved å lure folk til å tro at de snakket med en 13 år gammel gutt. Foto: AFP Photo / sherborne School / NTB Scanpix
Turingtesten: Den britiske matematikeren og oppfinneren Alan Turing (1912-1954) utformet en test for å finne ut om maskiner hadde kunstig intelligens. I helga klarte en datamaskin for første gang å bestå denne testen ved å lure folk til å tro at de snakket med en 13 år gammel gutt. Foto: AFP Photo / sherborne School / NTB ScanpixVis mer

Dataprogram besto Turing-testen

Kan bevise at kunstig intelligens ikke er langt unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En «superdatamaskin» skal i går ha blitt den første maskinen som besto den ikoniske Turing-testen. Det skriver The Telegraph.

Turing-testen går ut på at en maskin skal klare å overbevise en gruppe personer til å tro at den er et menneske. På lørdag skal dataprogrammet «Eugene Goostman» ha klart å lure juryen til å tro at den var en 13 år gammel gutt.

I alt ble fem maskiner testet av vitenskapssamfunnet Royal Society i London for å se om de kunne lure folk til å tro at de var mennesker, gjennom tekstbaserte samtaler.

Utformet i 1950 Turing-testen ble utformet i 1950 av vitenskapspioneren og kodeknekkern Alan Turing. Han mente at hvis en maskin ikke kunne skilles fra mennesker, så ville den være tenkende.

Ingen datamaskin har tidligere klart å bestå Turing-testen, som krever at minst 30 prosent av personene i juryen blir lurt etter en serie med fem minutter lange samtaler.

Dataprogrammet «Eugene Goostman» ble utviklet for å simulere en 13 år gammel gutt, og klarte å overbevise 33 prosent av juryen til å tro at det var menneskelig.

Professor Kevin Warwick fra Universitetet i Reading mente prestasjonen er historisk.

- I feltet kunstig intelligens finnes det ikke en mer ikonisk eller kontroversiell milepæl enn Turing-testen. Denne milepælen vil gå inn i historien som en av de mest spennende, sa Warwick.

- Enorm prestasjon Datamaskinen som bestod testen, ble utviklet av russiskfødte Vladimir Veselov, som bor i USA, og ukrainske Eugene Demtsjenko som bor i Russland.

- Dette er en enorm prestasjon for oss, og vi håper den vil bidra til å øke interessen rundt kunstig intelligens, sier Veselov.

Professor Warwick fortalte også at det tidligere har vært påstander om at testen skal ha blitt bestått tidligere.

- En «ekte» Turing-test setter ikke opp spørsmål eller temaer på forhånd. Vi er derfor stolte av å erklære at Alan Turings test har blitt bestått for første gang sier Warwick.

Var aldri en helt Arrangementet som fant sted på lørdag markerte også 60-årsdagen til Alan Turings død.

På 1940-tallet jobbet Turing med kodeknekking og bidro trolig til å forkorte annen verdenskrig betraktelig, og slik redde tusenvis av liv, ved å knekke tyskernes Enigma-kode.

Alan Turing dessverre ble aldri hyllet som en helt, men ble forfulgt på grunn av sin homoseksualitet. I 1952 ble han dømt for homoseksualitet med en 19 år gammel gutt fra Manchester, og seinere kjemisk kastrert.

To år senere døde Turing av cyanidforgiftning i et tilsynelatende selvmord, selv om teorier også har påstått at det kan ha vært en ulykke.

Fikk oppreisning 60 år etter sin død fikk Turing oppreisning. 23. desember i fjor ble Turing benådet av dronning Elizabeth.

- Alan Turing var briljant. En benådning fra dronningen er en passende æresbevisning overfor en eksepsjonell mann, konstaterer Storbritannias justisminister Chris Grayling.

Britenes forrige statsminister Gordon Brown beklaget i 2009 dommen mot Turing og kalte behandlingen av forskeren «umenneskelig».

Flere håpet at benådningen av Turing ville lede til at alle som i sin tid ble dømt for homoseksualitet, fikk dommene trukket. Andre var ikke like imponert over dronningens gest.

- Han har vært død så lenge. Hva er poenget? Det er tøvete, sier sir Clive Sinclair, en pioner innen utviklingen av hjemmedatamaskiner.

I filmen om Turing (nylig kjøpt opp av Hollywood-produsenten Harvey Weinstein for sju millioner dollar) inntar Benedict Cumberbatch rollen som en mann hvis fremste prestasjoner inkluderte å knekke nazistenes koder under andre verdenskrig og å bygge et teoretisk grunnlag for moderne datamaskiner.