Dataprogram besto Turing-testen

Kan bevise at kunstig intelligens ikke er langt unna.

Turingtesten: Den britiske matematikeren og oppfinneren Alan Turing (1912-1954) utformet en test for å finne ut om maskiner hadde kunstig intelligens. I helga klarte en datamaskin for første gang å bestå denne testen ved å lure folk til å tro at de snakket med en 13 år gammel gutt. Foto: AFP Photo / sherborne School / NTB Scanpix
Turingtesten: Den britiske matematikeren og oppfinneren Alan Turing (1912-1954) utformet en test for å finne ut om maskiner hadde kunstig intelligens. I helga klarte en datamaskin for første gang å bestå denne testen ved å lure folk til å tro at de snakket med en 13 år gammel gutt. Foto: AFP Photo / sherborne School / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En «superdatamaskin» skal i går ha blitt den første maskinen som besto den ikoniske Turing-testen. Det skriver The Telegraph.

Turing-testen går ut på at en maskin skal klare å overbevise en gruppe personer til å tro at den er et menneske. På lørdag skal dataprogrammet «Eugene Goostman» ha klart å lure juryen til å tro at den var en 13 år gammel gutt.

I alt ble fem maskiner testet av vitenskapssamfunnet Royal Society i London for å se om de kunne lure folk til å tro at de var mennesker, gjennom tekstbaserte samtaler.

Utformet i 1950 Turing-testen ble utformet i 1950 av vitenskapspioneren og kodeknekkern Alan Turing. Han mente at hvis en maskin ikke kunne skilles fra mennesker, så ville den være tenkende.

Ingen datamaskin har tidligere klart å bestå Turing-testen, som krever at minst 30 prosent av personene i juryen blir lurt etter en serie med fem minutter lange samtaler.

Dataprogrammet «Eugene Goostman» ble utviklet for å simulere en 13 år gammel gutt, og klarte å overbevise 33 prosent av juryen til å tro at det var menneskelig.

Professor Kevin Warwick fra Universitetet i Reading mente prestasjonen er historisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer