Dataspill er blitt idrett

Nå arrangeres NM i maskindans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert sett det - eller prøvd det selv.

«Dance Dance Revolution» (på godt norsk maskindans ) er dataspillet som er blitt offisiell idrett, og som nå får oppmerksomhet fra stadig flere.

Når du danser maskindans står du på en matte med fire piltaster - denne er igjen koblet til en skjerm. På skjermen får du anvisninger om hvilke piler du må tråkke på til enhver tid, godt akkompagnert av rask musikk.

NM i maskindans

-  Maskindans ble registrert som egen idrett i Norge våren 2004, og ble dermed verdens første dataspill som kan omtales som en offisiell idrett. Det er et konsept man kan drive med uansett alder og ferdighetsnivå, og du velger selv innfallsvinkelen - noen ser på det som dans, andre som spill, igjen andre som fitness, forteller Ole Petter Høye i Positive Gaming.

Høye er primus motor bak NM i maskindans, som til helga skal avholdes for andre gang. Arena er Dansehuset på Bryn i Oslo.

Norsk danseforbund var først ute i verden med å ta maskindans under sine vinger, men følges nå opp av International Dance Organization (IDO) - verdens største aktive danseorganisasjon med 75 medlemsland.

Fra nå av vil det avholdes egne, offisielle mesterskap i IDO-regi i maskindans. Det første verdensmesterskapet vil finne sted neste sommer.

NY IDRETT: Dataspill kan bli idrett. Foto: Scanpix
NY IDRETT: Dataspill kan bli idrett. Foto: Scanpix Vis mer

For alle

-  Maskindans er blitt populært først og fremst fordi det kombinerer dans, spill, moro og fysisk aktivitet. Min mor på 60 år fikk to dansematter, en PlayStation 2 og et dansespill av meg til bursdagen sin. For henne er dette moro og fysisk aktivitet kombinert, og hun føler seg absolutt ikke for gammel til å drive med noe slikt, forteller Høye, og legger til:

-  Det finnes mange kvinner i 40- og 50- åra som spiller jevnlig og er blitt flinke.

Skoler og treningssentre

Kombinasjonen av lek og fysisk aktivitet har også gjort at maskindans brer om seg i nye miljøer.

-  Skoler larbarn med mye energi eller konsentrasjonsproblemer danse før timen starter. I tillegg får de selvtillit av å lære de andre i klassen hvordan det hele fungerer, sier Høye.

Et annet sted man ser at maskindans nå introduseres, er i treningssentrene.

-  Fitnesstudioer og dansestudioer trenger å fornye seg. Maskindans er et tilskudd som kan vare i mange år, mener Høye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer