Dataspill skal redde unge liv i trafikken

«Real Life Auto» er spillet som skal forebygge trafikkulykker.

REDDE LIV: Dette datapillet skal gjøre unge mer bevisst på egen opptreden i trafikken. Foto: Skjemdump «Real Life Auto», tryggtrafikk.no
REDDE LIV: Dette datapillet skal gjøre unge mer bevisst på egen opptreden i trafikken. Foto: Skjemdump «Real Life Auto», tryggtrafikk.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet trafikkdrepte er i dag på et historisk lavt nivå. Likevel utgjør ungdomsulykker en meget stor andel av trafikkulykkene. Dette vil Trygg Trafikk og Gjensidige forsikring gjøre noe med. I dag lanserer de det nettbaserte spillet «Real Life Auto».

Først må spilleren svare på en rekke spørsmål om egen adferd i trafikken. En blir blant annet spurt om en bruker bilbelte, og om man sier fra når noen kjører for fort.

Deretter begynner selve spillet. Det består av quizmoduler, minispill og filmer - noen til skrekk og advarsel.

Skremmende - En av filmene viser innføring av kateter hos en trafikkskadd rullestolbruker, forteller Alexander Wie Flaa, prosjektleder i Trygg Trafikk.

Etter å ha gått gjennom spillet, som tar rundt 45 minutter, får spilleren en attest på at han eller hun har gjennomført. Denne er personlig og kan veie positiv i en arbeidssøknad. Den første attesten varer i syv måneder. Når det drøye halve året er gått får man en påminnelse om å gå gjennom spillet på nytt.

- Dette er for at vi skal kunne stille de samme trafikkadferdsspørsmålene på nytt, for å se om spilleren har utviklet seg, forteller Wie Flaa.

Den neste attesten er evigvarende.

Sexy trafikksikkerhet Han innrømmer at spillet er mer rettet mot gutter enn jenter, både i språket og det visuelle.

- Vi ville gjøre trafikksikkerhet sexy for 18-19-åringer, uten at vi kan sammenligne oss med Grand Theft Auto, sier Wie Flaa, og legger til at «Real Life Auto» først og fremst er til for elever på VG2 innenfor yrkesfaglige studieprogrammer, lærlinger og bedrifter som har lærlinger.

Spillet er ment for å gjøre kjøreren mer kunnskapsrik og reflektert over risikoen man utsetter seg for i trafikken. Nå håper Trygg Trafikk  arbeidsplasser vil pålegge sine ansatte å gå gjennom spillet.

- Dersom man søker på en jobb med en attest som viser at man er opptatt av trafikksikkerhet har man på et vis forpliktet seg til å bevise det, og omvendt - en arbeidsplass som krever at du viser attest må gå foran med et godt eksempel, sier Wie Flaa.