Dataspionasje mot Bjørnsen?

Natt til onsdag tok innbruddstyver seg inn i tidligere NRK-kjendis Knut Bjørnsens bedrift i Lier. Politiets hovedteori er at gjerningsmennene var på jakt etter viktig datainformasjon om selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbruddstyvene forsynte seg nemlig grovt av tv-butikkselskapets datahemmeligheter, og lot alle andre verdisaker stå urørt.
- Jeg kan ikke utelukke at dette er et bestillingstyveri, sier lensmannsbetjent Rune Hunshammar ved Lier lensmannskontor.

Hensikten kan ha vært å få tak i verdifull informasjon om TV-butikkens omsetting, kunderegister og framtidsplaner.
- Det er et uvanlig tyveri i og med at andre mer lett omsettelige verdisaker ikke er stjålet. Vi kan ikke utelukke at det var datainformasjon tyvene var på jakt etter, sier Hunshammar til Dagbladet.

Milliontyveri

Innbruddstyvene slo til like før midnatt natt til onsdag mot tidligere NRK-kjendis og kremmer Knut Bjørnsens bedrift på Lierstranda utenfor Drammen. Gjennom en glassdør tok de seg inn i lokalene til medie- og salgsbedriften Scandinavian Network Group (SNG) og underavdeling «TV-Butikken Norge», der Bjørnsen er daglig leder.

Bjørnsen er medeier i begge selskapene.
Til sammen åtte harddisker og to servere samt diverse teknisk sendeutstyr var det eneste gjerningsmennene tok med seg. Andre verdisaker som dataskjermer, tastatur, fjernsynsapparat eller videospillere var ikke av interesse for innbruddstyvene.

- Vi anslår at utstyr for mellom én og to millioner kroner er blitt borte fra selskapet. Det kan se ut som om innbruddet er gjort for å skade firmaet, sier Hunshammar til Dagbladet.

Industrispionasje

- Dette er helt klart ikke et vanlig vinningstyveri, sier Morten Strandskogen, administrerende direktør i SNG.

Han bekrefter at selskapet også heller til politiets hovedteori om at dette kan dreie seg om industrispionasje.

- Jeg tror at gjerningsmennene har forsøkt å lamme bedriften vår, sier Strandskogen til Dagbladet.
Knut Bjørnsen ble onsdag informert om innbruddet. Ifølge Strandskogen heller også han til at dette kan være et forsøk på å skade bedriften.

- Kan utstyret ha blitt bestilt av konkurrenter?

- Det vil jeg ikke ha sagt noe om.

Sabotasje

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, er dette et høyst uvanlig tyveri.
- Det er sjelden vi hører om slike tyverier hvor gjerningsmennene bare retter seg direkte mot en del av utstyret. Det får meg umiddelbart til å tenke på sabotasje eller industrispionasje, sier datasikkerhetsekspert Stein Møllerhaug. Han er seniorkonsulent i Digital Equipment Corp AS, og kaller tyveriet høyst uvanlig.

Politiet har sikret seg fingeravtrykk på åstedet, og jobber for fullt for å analysere dem.

RIBBET: Knut Bjørnsens medie- og falgsbedrift i Lier ble natt til onsdag for datainformasjon.