Datastudenter saboterte

Datastudenter ved Høgskolen i Tromsø har fått en kraftig reprimande etter at flere av dem saboterte sine medstudenters arbeide, og hindret dem tilgang på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen ved Høgskolen i Tromsø ser alvorlig på datastudentenes sabotasje. En student er stengt ute, og fire har fått advarsler etter at de «nuket», eller stoppet maskinene til andre brukere. Dette førte til at flere medstudenter mistet det de holdt på med, skriver Nordlys. To tredeler av maskinene sto da studentene hadde det som travlest med oppgaveskriving.

Datastudentene hadde fått ekstraordinær tilgang på datanettet, og enkelte fant fristelsen for stor.

- Noen har gjort ting som defineres som ulovlig, som har rammet arbeidene til andre studenter. Isolert sett er det prosedyrer som ikke er riktig, men dette er en sak med mange sider, sier tillitsvalgt for datastudentene Frank Ludvigsen til Nordlys.

Misbrukte privilegiene

- Studenter på datafag må ofte ha større tilgang på maskinene og nettene enn andre, forklarer prodekanus Erling Erlandsen på hvordan datakollapsen kunne skje.

Studentene skal ha gitt 40 utenforstående tilgang på servere, i tillegg skal de ha installert programvare ulovlig. Resultatet ble at serveren kollapset, forklarer Erlandsen.

Etikkundervisning

Studieleder Terje Olsen ved Høgskolen i Tromsø vil innføre et etikkstudium for teknologene fra neste studieår.

- Vi må fokusere på etikk. Mange av studentene kommer senere i kontakt med ømtålige temaer på sykehus, genteknologi eller innenfor data. Nå håper vi å få utviklet ansvarsbevisstheten gjennom innføring av etikkfaget.