Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Datasyke ikke en yrkesskade

TRONDHEIM (Dagbladet): Såkalt datasyke er ikke en yrkesskade, slår Trygderetten i Oslo fast i en kjennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klart etter at en 54 år gammel kvinne fra Trondheim med Kommuneforbundets støtte gikk til sak for å få godkjent lidelsen el-allergi som sykdom likestilt med yrkesskade.

LO-advokat Geir Høin, kvinnens prosessfullmektig, sier Dagbladet at de vurderer å bringe kjennelsen inn for Frostating lagmannsrett.

- Problemstillingen er både interssant og prinsippiell. El-allergi, som kan være meget plagsom, er et økende problem, særlig blant unge mennesker.

Kommuneforbundet vil yte kvinnen økonomisk bistand i en eventuell lagmannsrettssak, sier Høin.

Det er åtte år siden kvinnen som offentlig ansatt fikk fargeskjerm på jobb, og marerittet med utslett, hevelse, hodepine, kvalme og muskelsmerter begynte.

En overlege ved Yrkesmedisinsk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim (RiT) har anført at kvinnens sykehistorie er nokså typisk for det som beskrives som el-allergi.

Oppsummeringen av de medisinske opplysningene i saksdokumentene slutter slik:

- Helseplagene har hele tida vært meget godt relatert i både tid og rom til elektromagnestisk eksponering, og det er også overveiende sannsynlig at de er oppstått som et resultat av at hun har arbeidet med datamaskiner, lysrør og annet elektrisk kontorutstyr i yrkessammenheng.

Advokat Høin sier han har opplevd at kvinnen har fått sterke fysiske reaksjoner som rødfarging i ansiktet etter bare en halv time på hans kontor.

Trygderetten mener imidlertid at kvinnens sykdomsbilde synes å være sammensatt av mange faktorer.

- En gjennomgang at det foreliggende materialet på området og momentene i den foreliggende sak tillater ikke noen konklusjon som gir en overbevisende forklaring på årsakssammenheng mellom elektromagnetisk stråling eller eksponering for lavfrekvente elektromagnetiske felt og de sykdomsbilder som beskrives, heter det.

Advokat Høin understreker at hans alvorligste ankepunkt mot kjennelsen er at klientens lidelse skulle være psykosomatiske.

- Kvinnen har ikke hatt psykiske lidelser, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!