Datatilsynet: - Den katolske kirke har mye å rydde opp i

Har avdekket flere alvorlige personvern-avvik hos kirka.

ALVORLIGE AVIK: Datatilsynet slår fast at Den katolske kirke har mye å rydde opp i når når det gjelder behandling av medlemmenes personopplysninger. Biskop Bernt Eidsvig har beklaget at enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i kirka. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ALVORLIGE AVIK: Datatilsynet slår fast at Den katolske kirke har mye å rydde opp i når når det gjelder behandling av medlemmenes personopplysninger. Biskop Bernt Eidsvig har beklaget at enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i kirka. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som Dagbladet har omtalt i flere artikler, har Den katolske kirke i Norge registrert intetanende mennesker som medlemmer i kirka. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har allerede krevd en redegjørelse fra kirka, og biskopen har innrømmet feil i medlemsregisteret.

Nå slår Datatilsynet fast at kirka også har mye å rydde opp i når det gjelder behandling av medlemmenes personopplysninger.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (Krever innlogging til Dagbladet pluss)

- Alvorlige avvik I juni 2014 var Datatilsynet på kontroll hos Den katolske kirke ved Oslo katolske bispedømme (OKB), for å se hvordan det stod til med kirkens behandling av personopplysninger. OKB forvalter medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge, som inkluderer tre bispedømmer, med til sammen rundt 140 000 medlemmer.

Kontrollen avslørte at det var mange alvorlige avvik fra bestemmelsene i personopplysningsloven, skriver Datatilsynet i en pressemelding.

Datatilsynet har avdekket at kirka blant annet: 

• Ikke har oversikt over hvilke personopplysninger som behandles. • Ikke har etablert dokumentert internkontrollsystem. • Mangler dokumenterte rutiner for å håndtere retten enkeltpersoner har til å kreve innsyn i behandlingen av deres personopplysninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer