<strong>ALVORLIGE AVIK:</strong> Datatilsynet slår fast at Den katolske kirke har mye å rydde opp i når når det gjelder behandling av medlemmenes personopplysninger. Biskop Bernt Eidsvig har beklaget at enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i kirka. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ALVORLIGE AVIK: Datatilsynet slår fast at Den katolske kirke har mye å rydde opp i når når det gjelder behandling av medlemmenes personopplysninger. Biskop Bernt Eidsvig har beklaget at enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i kirka. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Datatilsynet: - Den katolske kirke har mye å rydde opp i

Har avdekket flere alvorlige personvern-avvik hos kirka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som Dagbladet har omtalt i flere artikler, har Den katolske kirke i Norge registrert intetanende mennesker som medlemmer i kirka. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har allerede krevd en redegjørelse fra kirka, og biskopen har innrømmet feil i medlemsregisteret.

Nå slår Datatilsynet fast at kirka også har mye å rydde opp i når det gjelder behandling av medlemmenes personopplysninger.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (Krever innlogging til Dagbladet pluss)

- Alvorlige avvik I juni 2014 var Datatilsynet på kontroll hos Den katolske kirke ved Oslo katolske bispedømme (OKB), for å se hvordan det stod til med kirkens behandling av personopplysninger. OKB forvalter medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge, som inkluderer tre bispedømmer, med til sammen rundt 140 000 medlemmer.

Kontrollen avslørte at det var mange alvorlige avvik fra bestemmelsene i personopplysningsloven, skriver Datatilsynet i en pressemelding.

Datatilsynet har avdekket at kirka blant annet: 

• Ikke har oversikt over hvilke personopplysninger som behandles.
• Ikke har etablert dokumentert internkontrollsystem.
• Mangler dokumenterte rutiner for å håndtere retten enkeltpersoner har til å kreve innsyn i behandlingen av deres personopplysninger.

Her er den endelige kontrollrapporten  og vedtak om pålegg.

Fraværet av dokumenterte rutiner gjør det dessuten vanskelig å si noe om hvorvidt kirkens behandling av personopplysninger er melde- eller konsesjonspliktig, ifølge Datatilsynet.

- Mangler kompetanse Årsaken til de mange avvikene skal være manglende kompetanse og manglende prioritering, skriver juridisk seniorrådgiver Henok Tesfazghi i Datatilsynets kontrollrapport.

- Oslo katolske bispedømme har mye å rydde opp i. Virksomheten har derfor fått frist til 1. juni 2015 med å etterkomme påleggene vi har gitt dem, sier Tesfazghi i pressemeldingen.

Fakta: Den katolske kirke

FAKTA: Den katolske kirke i Norge

• Medlemstallet i Den katolske kirken i Norge har økt kraftig de siste årene, fra omlag 45 000 registrerte medlemmer i 2005 til i overkant av 140 000 medlemmer i år. Den romersk-katolske kirke er nå det nest største trossamfunnet i Norge, bare slått av Den norske kirke.

• Selv mener Den katolske kirke at de har flere enn 150 000 medlemmer, men siden mange ikke er registrert med fødselsnummer, får ikke kirka støtte for alle. I tillegg antar de at det finnes ytterlige 150 000 uregistrerte katolikker i Norge.

• Avisa Vårt Land har gjennomgått tilskuddene til ulike trossamfunn i neste års statsbudsjett. Den katolske kirke får et raust tilskudd: totalt 130 millioner kroner, opp 10,9 millioner kroner fra i år.

• Det inkluderer nær 60 millioner kroner i kommunale tilskudd.

Kilder: Statsbudsjettet, Vårt Land

Allerede da Dagbladet tidligere denne måneden omtalte den «ufrivillige katolikken» norsk-polske Agnieszka Bryn - som jobber som kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund - innrømmet kirkas økonomiske sjef, Pham Cong Thuan, at rutine var for dårlige:

- Vi har aldri hatt skikkelig kontroll på medlemsregisteret, siden vi har hatt en desentralisert struktur. Men det skal vi ta tak i, sa Thuan, som samtidig opplyste at de søker etter en administrasjonssjef som skal ha det overordnet ansvar for medlemsregisteret.

- For tiden er det ingen som håndterer dette spesifikt, innrømmet han.
 
- Ressursene strukket til det ytterste Den katolske kirke, som andre tros- og livssynssamfunn i Norge, mottar offentlig støtte basert på medlemstall. I 2015 vil Den katolske kirke samlet få omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd.

Medlemstallet i den katolske kirka i Norge har vokst kraftig det siste snaue tiåret - og fra 66 000 til 120 000 bare mellom 2010 og 2014.

- I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig. Der feil har forekommet - og eventuelt forekommer - forsikrer jeg om at disse er blitt og blir rettet opp så snart vi får vite om dem, uttalte biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding i forrige uke.

- Bispedømmet vil på alle punkter rette opp de mangler som er påpekt, innen den fristen Datatilsynet har gitt oss. Prosessen med å rette opp enkelte av de aktuelle forholdene var allerede igangsatt før tilsynets besøk 17. juni i år, uttaler biskop Bernt Eidsvig i en pressemelding fra Oslo katolske bispedømme.

Medlemsrotet i Den katolske kirke

• Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.

• Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, forklart med stadig økt arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.

• Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det. Det strider mot Trossamfunnsloven.

• Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til omlag 130 millioner kroner.

• Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret.

• Kirka er pålagt å kontakte 79 000 personer som er registrert som medlemmer i perioden 2010-2014. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer