Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datatilsynet ber Kripos etterforske sex-hacking

Både Hemmelig.com-bakmenn og hackere er i søkelyset. Hundrevis av sextreff-brukere har bedt om hjelp.

BELASTENDE: Svært mange brukere av sextreff-nettstedet har tatt kontakt med politiet eller Datatilsynet for å få hjelp etter at de ble eksponert av hackere.
BELASTENDE: Svært mange brukere av sextreff-nettstedet har tatt kontakt med politiet eller Datatilsynet for å få hjelp etter at de ble eksponert av hackere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  «Mine meldinger på Hemmelig.com tåler ikke dagens lys, men de har aldri ført til ulovligheter. Så jeg er en av de 30 000 som føler at jeg virkelig kan rammes i forhold til venner og familie. Hva bør jeg gjøre?».

Det er en av svært mange eposter Datatilsynet har fått fra brukere på sextreff-nettstedet, etter at Dagbladet 22. desember skrev at hackere hadde skaffet seg tilgang til hele Hemmelig.com-databasen, og publisert ei brukerliste på nettet.

Nå vil tilsynet ta affære, i tett samarbeid med Kripos. Det skjer etter at flere brukere blant annet skal ha forsøkt å få hjelp av lokalt politi, uten å få respons.

- Vi mottar daglig rundt ti henvendelser fra Hemmelig.com-brukere. For mange av dem er det langt verre om deres aktivitet på dette nettstedet blir kjent, enn for eksempel å bli tatt for sexkjøp av politiet. «At dette blir publisert - det vil jeg ikke klare», er en typisk kommentar, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet i Dagbladet.

Han opplyser at tilsynet i dag har sendt en formell anmodning til Seksjon for datakriminalitet i Kripos. «Et stort flertall av brukerne har ønsket å inngå helt legitime relasjoner til andre brukere. (...) Det er verken Datatilsynets eller politiets rolle å moralisere», understreker tilsynet.

- Opp mot 30 000 norske brukere er berørt, og mange av dem ber myndighetene ta affære. Det mener vi i høyeste grad bør skje, sier Skåra.

Mange mistanker «Datainnbrudd og påfølgende publisering av uautorisert datafangst har dessverre økt i omfang internasjonalt. En klar reaksjon fra myndighetenes side kan ha allmennpreventive effekter, både i forhold til virksomhetene som skal sikre personopplysninger og ovenfor potensielle aktivister. Datatilsynet mener at sakens alvor og omfang tilsier at politiet burde starte etterforskning av
forholdet», skriver avdelingsdirektør Leif Aanensen i brevet til Kripos.

Tilsynet mener hendelsen i ytterste konsekvens kan gi straffereaksjoner for en rekke forhold:

• Mot virksomheten bak nettsiden for utilfredsstillende sikring av personopplysninger. (Kan være brudd på personopplysningslovens §13)

• Mot virksomheten fordi den ikke har meldt til Datatilsynet om tap av personopplysninger (Mulig brudd på personopplysningsforskriftens § 2-6)

• Mot virksomheten fordi den kan ha unnlatt å slette personopplysninger, i strid med lovens § 28 om såkalt unødvendige opplysninger.

• Mot «aktivistene» for selve datainnbruddet (som kan påtales etter Straffelovens § 145).

• Mot aktivistene for å ha behandlet materialet uten rettslig grunnlag, for å ha brutt meldeplikten til Datatilsynet og for å ha behandlet det ulovlig ervervede materialet på en utilbørlig måte.

• Mot aktivistene for å ha publisert innholdet, i strid med straffelovens § 390 om brudd på privatlivets fred.

Kripos har foreløpig ikke tatt stilling til saken.

- Profesjonelle sto bak En av mennene som har drevet Hemmelig.com har tidligere opplyst til Dagbladet at selskapet selv har anmeldt hackingen til politiet. Sextreff-aktørene mener sikkerheten har vært god, og at det må være mer profesjonelle aktører enn norske ungdommer som står bak datainnbruddet.

- På et hackerforum ble det utlovet 100 000 kroner til de som kunne hacke Hemmelig.com, her ligger det mye mer bak, hevder mannen.

Han tror at konkurrenter kan ha vært involvert i det han regner som sabotasje av selskapet.

VIL HJELPE: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet har stor forståelse for de mange brukerne som nå er bekymret.
Arkivfoto: Tore Meek / SCANPIX
VIL HJELPE: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet har stor forståelse for de mange brukerne som nå er bekymret. Arkivfoto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!