Datatilsynet frykter BankID-tyverier

- Svakheter i sikkerheten.

SVAKHETER I SIKKERHETEN:  - Det er behov for en gjennomgåelse for å se om BankID-utstedelsen kan gjennomføres på en sikrere måte enn i dag, sier Datatilsynets direktør. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladetog
SVAKHETER I SIKKERHETEN: - Det er behov for en gjennomgåelse for å se om BankID-utstedelsen kan gjennomføres på en sikrere måte enn i dag, sier Datatilsynets direktør. Foto: Nina Hansen / Dagbladetog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon vil ha gjennomgang av utstedelser av BankID. Han frykter at kriminelle kan stjele personopplysninger fra offentlige registre.

- Det pågår en storstilt digitaliseringsprosess i offentlig sektor, og vi bruker i større og større grad elektroniske løsninger. Det er svært viktig at folk har tillit til offentlige tjenester og at opplysningene som lagres er trygge. Derfor er det alvorlig når det avdekkes svakheter i sikkerheten, sier Thon til Dagens Næringsliv.

Thon viser til måten BankID-brikker utstedes på. Tyver kan få tak i brikkene ved å bestille dem i andres fødselsnumre og hente brikkene med forfalsket identifikasjon i Post i butikk, og deretter tømme intetanende kunders kontoer. Thon påpeker at tyver på samme måten også kan skaffe seg tilgang til offentlige registre, som Altinn-tjenesten, som igjen gir tilgang til 1.200 ulike tjenester.

- Det er behov for en gjennomgåelse for å se om BankID-utstedelsen kan gjennomføres på en sikrere måte enn i dag. Dette viser at kriminelle finner nye veier og at personopplysninger er en viktig ingrediens i avansert ID-tyveri. De kriminelle er flinke til å finne de svakeste leddene, og ID-tyverier er en ublodig måte å få tak i verdier på, sier Thon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer