Datatilsynet: Kunstig intelligens utfordrer personvernet

Kunstig intelligens utfordrer personvernet, men det er ikke personvernets undergang, ifølge Datatilsynet. De vil stille krav til utviklere og bestillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi i Datatilsynet tror ikke at kunstig intelligens vil bli personvernets undergang, sier Christine Dalebø Gjerdevik, rådgiver i Datatilsynet på lanseringen av tilsynets rapport om kunstig intelligens og personvern.

Selvkjørende biler, persontilpasset medisin og andre former for kunstig intelligens krever store mengder informasjon, inkludert personopplysninger, for å lære å ta beslutninger.

- Kunstig intelligens trenger mye mer info enn mennesker for å lære, sa Gjerdevik.

Nettopp det er en utfordring for personvernet, ifølge Gjerdevik. I den nye rapporten trekker Datatilsynet også fram at kunstig intelligens er en utfordring for prinsippet om at den enkelte skal få vite hvordan personopplysningene om seg selv blir brukt. Det er også en utfordring for prinsippet om ikke-diskriminering, fordi maskiner med kunstig intelligens blir ikke mer objektiv enn de opplysningene de trenes på. Derfor sier Datatilsynet at maskinene må få informasjon som er balansert og representativ.

Datatilsynet mener at er opp til både dem som utvikler systemene og dem som kjøper og bruker dem å passe på at de ikke bryter personvernet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer