Datatilsynet: Kunstig intelligens utfordrer personvernet

Kunstig intelligens utfordrer personvernet, men det er ikke personvernets undergang, ifølge Datatilsynet. De vil stille krav til utviklere og bestillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi i Datatilsynet tror ikke at kunstig intelligens vil bli personvernets undergang, sier Christine Dalebø Gjerdevik, rådgiver i Datatilsynet på lanseringen av tilsynets rapport om kunstig intelligens og personvern.

Selvkjørende biler, persontilpasset medisin og andre former for kunstig intelligens krever store mengder informasjon, inkludert personopplysninger, for å lære å ta beslutninger.

- Kunstig intelligens trenger mye mer info enn mennesker for å lære, sa Gjerdevik.

Nettopp det er en utfordring for personvernet, ifølge Gjerdevik. I den nye rapporten trekker Datatilsynet også fram at kunstig intelligens er en utfordring for prinsippet om at den enkelte skal få vite hvordan personopplysningene om seg selv blir brukt. Det er også en utfordring for prinsippet om ikke-diskriminering, fordi maskiner med kunstig intelligens blir ikke mer objektiv enn de opplysningene de trenes på. Derfor sier Datatilsynet at maskinene må få informasjon som er balansert og representativ.

Datatilsynet mener at er opp til både dem som utvikler systemene og dem som kjøper og bruker dem å passe på at de ikke bryter personvernet.

«Vi er altså fremdeles er i en tidlig fase av utviklingen av KI, og dette er et godt tidspunkt å sørge for at teknologien følger spillereglene i samfunnet», står det i rapporten.