Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datatilsynet reagerer på telefonavlytting

Arendal (NTB): Radiostøykontrollen tar opp private telefonsamtaler på bånd for å avdekke bruk av ulovlige telefonapparater. Datatilsynet reagerer på metodene som brukes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trådløse telefoner og annet radioutstyr innkjøpt i utlandet er forbudt i Norge og kan slå inn på fjernsynets sendinger fordi de sender på feil frekvenser.

Ifølge Agderposten foregår avlyttingen ved at privatpersoner som er plaget av TV-flimmer spiller inn sendingene på video, som sendes til Radiostøykontrollen hvor ingeniører oversetter forstyrrelsene til klar tale. Dersom ikke naboens navn dukker opp på lydbåndet, kan «synderens» naboer høre båndet i håp om at vedkommende kjenner igjen stemmen.

- Jeg er ikke redd for negative reaksjoner etter at metodene våre blir kjent. De får jeg møte om de kommer. De vi tar, bruker ulovlig utstyr selv, sier avdelingsingeniør Per Magne Salvesen i Radiostøykontrollen.

Datatilsynet reagerer på metodene som brukes.

- At de spiller inn slike opptak for utenforstående gir meg en vond smak i munnen. Dette likner politimetoder, sier informasjonssjef Hege Njaa i Datatilsynet. Hun vil ikke kommentere den juridiske siden av saken.

Politiet må ha medhold til avlytting i forhørsretten, dersom de ønsker å avlytte telefoner i forbindelse med narkotika-saker og saker som truer rikets sikkerhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!