Datatilsynet slakter lovforslag mot soloterror

- Innebærer kriminalisering av borgernes tanker og gjør det fritt fram for overvåking.

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torsdag denne uken går høringsfristen ut for lovforslagene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener er nødvendige for å stanse soloterrorister som Anders Behring Breivik i fremtiden.

Forslagene vil kriminalisere forberedelser til terrorhandlinger og i betydelig grad øke PSTs muligheter til å overvåke personer de mistenker for å planlegge terrorangrep alene.

Høringsuttalelsen fra Justisdepartementet er basert på innspill fra PST, som mener de ikke har gode nok muligheter til å avverge terror begått av enkeltpersoner innenfor dagens lovverk.

Straffbart med gummihansker PSTs ønskede lovendringer avviker vesentlig fra dagens lovverk. Mens det i dag ikke er straffbart å forberede en terrorhandling, ønsker PST helt nye bestemmelser i straffeloven for å kriminalisere spesielle forberedelseshandlinger til terror.

Lovforslagene innebærer blant annet en generell bestemmelse som rammer planlegging av terror selv om man ikke er «i forbund» med andre, slik loven krever i dag. En som planlegger terror alene vil altså kunne rammes.

Det skal også bli straffbart å få trening og instruksjon som kan brukes til terrorangrep, bare det å befinne seg på et sted hvor det gis slik trening, vil PST gjøre straffbart. Det ønsker også at det skal bli forbudt å skaffe gjenstander og informasjon som kan bli brukt til terror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer