Datatrøbbel kan true folks liv og helse

Oslo (NTB-Christian-Marius Stryken): Livsviktige datasystemer kan slå krøll på seg i år 2000, og bli en trussel mot miljøet, folks liv og helse og sikkerheten i statlige bygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statssbygg vet ennå ikke hva det vil koste å løse problemet.

- Dette er en formidabelt stor oppgave. Vi må prioritere det som er mest kritisk for sikkerheten i våre bygninger, miljøet og folks liv og helse, sier Frode Mohus i Statsbygg til NTB.

Sent ute

Nedtellingen til år 2000 er godt i gang. Statsbygg forsøker i siste liten å kartlegge hva som kan skje dersom 70 til 90 prosent av alle datasystemer tror vi er i år 1900, når vi faktisk runder år 2000.

- Egentlig er vi allerede for sent ut, erkjenner Mohus.

Problemet er ganske enkelt at datasystemene ikke er programmert for den nye tid.

Ingen vet helt hvor store problemene blir, men få tør vente på at noe virkelig går galt. Problemene for samfunnet kan blir svært store, og betydelig mer alvorlige enn om din pc begynner å tulle med tallene i år 2000

Stengt dør i 2000

Statsbygg skal i løpet av høsten lage en risikovurdering av hva som kan gå galt. Deretter vil de mest kritiske datasystemene bli endret eller skiftet ut.

År 2000-problemene påvirker oss alle. En maskin på sykehuset kan klikke, datasystemer som styrer renseanlegg kan slå seg vrange, og du kan møte en stengt dør på jobben fordi dataprogrammet tror det er lørdag selv om det faktisk er mandag. Heisene kan stå, automatiske dører vil ikke åpnes, adgangskontrollen til bygninger kan gå i surr med dagene, stemplingsmaskiner gjør feil, ventilasjon- og kjølesystemer vil ikke fungere, brannalarmer svikter og produksjonssystemer i industrien stopper opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer