Datavirus lammet Secret Service og finansdepartementet

USA ville hemmeligholde massivt cyber-angrep på toppsikrede, statlige nettsteder.

DATAANGREP: Nettstedene til det amerikanske finansdepartementet, Secret Service og samferdselsdepartementet, i tillegg til flere framtredende sørkoreanske nettsteder, ble angrepet av et datavirus i forrige uke som fortsatt vanskeliggjør driften. Foto: AP Photo/J.  Scott Applewhite/Scanpix
DATAANGREP: Nettstedene til det amerikanske finansdepartementet, Secret Service og samferdselsdepartementet, i tillegg til flere framtredende sørkoreanske nettsteder, ble angrepet av et datavirus i forrige uke som fortsatt vanskeliggjør driften. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et datavirus lammet hjemmesidene til det amerikanske finansdepartementet, Secret Service, den føderale handelskommisjonen og samferdselsdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Angrepet ser ut til å ha sammenheng med lignende fremstøt overfor flere sørkoreanske nettsteder.

Her ble både nettstedet til forsvarsdepartementets og presidentens offisielle side og nettstedene til flere framtredende banker rammet.

Slo til fjerde juli
Amerikanske myndigheter ønsket ikke å offentliggjøre angrepet, men ifølge AP slo hackerne til på den amerikanske nasjonaldagen fjerde juli.

De i utgangspunktet toppsikrede nettstedene er fortsatt ikke i vanlig drift, fire dager etter angrepet.

Amy Kudwa, som uttaler seg på vegne av det amerikanske sikkerhetsdepartementet, sier i en kort kommentar at departementet har sendt ut et skriv med instrukser om hvordan best beskytte seg mot slike angrep.

Noen videre kommentar var ifølge AP ikke aktuelt.

Bekrefter problemer
Men Shin Hwa-su i det sørkoreanske byrået for informasjonssikkerhet bekrefter angrepene Kudwa ikke ønsker å uttale seg om.

- Etterforskningen har avslørt at mange hjemme-PCer ble infisert med et virus som tvang dem til å besøke disse store, offisielle nettstedene i USA og Sør-Korea, sier Hwa-su.

Ahn Jeong-eun ved det samme, sørkoreanske byrået, bekrefter at de nevnte nettstedene har hatt store problemer siden sent torsdag kveld.

Hvem som står bak angrepene er ikke kjent.

Cyber-tsar
President Barack Obama planlegger utnevnelsen av en «cyber-tsar», som skal være øverste ansvarlig for internettsikkerhet i det offisielle USA.

CNN skriver at Obama har følt et økende behov for å kjempe mot nettkriminalitet, -hacking og -spionasje.

Bare i 2007 avdekket Pentagon over 43 000 tilfeller av skadelig nettaktivitet. Ifølge BBC var det andre lands regjeringer, etteretningsbyråer og privatpersoner som sto bak.

Nettsikkerhetsoffensiven sies å skulle koste flere milliarder dollar.