Datavirus rammer hardt

Hundrevis bedrifter i Norge - blant annet Dagbladet og NRK - er rammet av det svært aggressive «ILOVEYOU»-viruset. Viruset sletter filer på harddisker og servere, og fører til at surfing og epost går treigt. Vi viser deg hvordan du kan bli kvitt det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også regjeringsapparatet er rammet av viruset. I Handels- og næringsdepartementet er all jobbing på pc-er stanset.

- Vi kom litt seint i gang før vi skjønte hva det vare for noe, og har ennå ikke full oversikt over hvor mange pc-er som er rammet, sier Ole Bryøen, leder for IT-gruppa i Handels- og næringsdepartementet.

Bryøen er i løpende kontakt med sin engelske leverandør av virusbeskyttelse, som har sendt over ny programvare for å stanse viruset.

Svært aggressivt

Ekspertene betegner viruset som et av de mest aggressive som noensinne har vært konstatert i Norge.

- Viruset har allerede slått ut store deler av internett, sier channel manager Steinar Heggemsnes i Symantec Norge til Dagbladet.

Det sendes ut som en vanlig epostmelding med «ILOVEYOU» i tittelfeltet, og i tekstfeltet står det «kindly chech the attached LOVELETTER coming from me.» I Norge er hundrevis av bedrifter allerede helt satt ut av viruset.

Det vil si, viruset er egentlig ikke et vanlig virus, men vedlegget i eposten er en .VBS-fil (Visual Basic Script), som er ren skjær kildekode og avhengig av at man har Visual Basic Scripting Host installert på pc-en. Den kopierer seg selv over det du måtte ha av .JPG/.JPEG-filer (bilder) og .MP3/.MP2-filer (musikkfiler). I tillegg korrumperer scriptet Windows-registeret. Deretter sprer det seg selv og sprer seg til alle i brukerens adressebok.

Treigt internett

Synes du internett går treigt i dag, er det fordi nettet brukes både til surfing og epost, og det store antall epost-sendinger fører til at det lammes.

Mottar du en slik epost, bør du derfor slette den uten å klikke på den.

Viruset sprer seg fra bedriftsservere som brukes Microsoft Exchange epost-server med Outlook. Men alle som mottar eposten med viruset, kan rammes.

- De store bedriftene pøser ut tusenvis av mail fra sine exchange-servere, og dermed blir internett stort sett opptatt med epost, sier Heggemsnes.

Ifølge virusanalytiker Snorre Fagerland i datasikkerhetsselskapet Norman sprer viruset seg som en epidemi:

- Vi har aldri før vært utsatt for en så stor telefonstorm som i dag, sier Fagerland til NTB i ettermiddag.

Ikke hevnaksjon

Mac-brukere og pc-brukere med Linux eller OS/2 som operativsystem trenger ikke bekymre seg for en snauhogst på harddisken. Noen har spekulert på om det nye viruset kan være et anslag mot Microsoft-konsernet. Microsoft er i dag dominerende i markedet for serversystemer, men han tror ikke at viruset er en hevnaksjon:

- Da hadde det nok gått tydeligere fram av virusets innhold, for eksempel med en tekst rettet mot Microsoft, sier Heggemsnes i Symantec.

Antivirus-programmer

De store antivirus-produsentene har i løpet av dagen oppdatert programmene sine for ILOVEYOU-viruset. Her er noen linker: