Foto: John T. Pdersen/Dagbladet
Foto: John T. Pdersen/DagbladetVis mer

Dataviruset fyller 25 år

For nøyaktig et kvart århundre siden fødtes noe som mange er enige om at verden kunne vært foruten: Det første dataviruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra å være en nokså uskyldig foreteelse, er dataviruset i dag kjernen i en kriminell bransje som omsetter for milliarder

Det første viruset i PC-verdenen het Brain A og ble skapt av brødrene Basit og Amjad Farooq Alvi i Pakistan i 1986. Det vet man med sikkerhet, ettersom de - til forskjell fra dagens cyberskurker - var vanlige nok til å skrive både navn og adresse og telefonnummer inn i programkoden. Deres hensikt med viruset var ganske enkelt å peke på usikkerheten i datidens operativsystem MS DOS.

Brødrene er for øvrig bredbånds- og mobiloperatører i Pakistan.

Ondsinnet kode Brain A fulgtes av flere virus som også var temmelig uskyldig, men etter som årene gikk ble den skadelige programkoden stadig farligere. I dag finnes det avleggere av Brain A som kalles masker, trojanere, logiske bomber, spionprogrammer og keyloggers, som alle har en såkalt skadelig eller ondsinnet kode som fellesnevner.

Selv om det første viruset oppsto nær Lahore i Pakistan, er det i dag umulig å peke ut et sentrum for virusangrepene. De styres fra tidligere sovjetstater, fra Kina og fra en rekke andre land. Bak angrepene står ofte kriminelle nettverk som tjener enorme summer på å handle med stjålne kredittkortnumre og sende ut søppelpost og spam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grensestopp En forklaring på at dataviruset har fått en så enorm spredning, er at de kan røre seg fritt over grensene der politiet ofte tvinges til å stanse.

- Samarbeidet mellom politiet i ulike land fungerer svært bra, men det finnes ingen politivirksomhet som er lik i hele verden. Problemet er at IT-kriminalitet er en internasjonal foreteelse, mens lovene er nasjonale, sier Anders Ahlqvist, sjef for det svenske rikspolitiets avdeling for datakriminalitet.

Og videre? For 25 år siden kunne naturligvis ingen forutse hvilken enorm utbredelse dataviruset skulle få. Like umulig er det å spå hvordan framtiden vil se ut, sier en av verdens fremste eksperter på datasikkerhet, Mikko Hyppönen fra F-Secure.

- Bilbransjen kan kanskje gjette hvordan det ser ut om ti år, men vi kan bare forutse utviklingen to år fram i tid. Den viktigste forandringen i dataverden den nærmeste tiden er at det ti år gamle og usikre operativsystemet Windows XP er på vei ut. Den andre store forandringen er at operativsystemet Android fortsetter å vokse, sier han.

Verdens cyberskurker har foreløpig ikke prioritert Googles operativsystem for smartmobiler, påpeker Hyppönen.

- Det er kanskje blitt skapt 1.000 virus rettet mot mobiler så langt. Det er ingenting. Det skapes like mange mot Windows hver dag, fastslår han.

(NTB)