Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dataviruset kan være i PC-en din når du kjøper den

- Illevarslende nyhet, sier leder for Norsk senter for informasjonssikring.

VIRUS VED FØRSTE TASTETRYKK: Nå kan ondartede programvarer og datakoder ligge på lur i datamaskina før den i det hele tatt er ute av bobleplasten. Illustrasjonsbilde: COLOURBOX
VIRUS VED FØRSTE TASTETRYKK: Nå kan ondartede programvarer og datakoder ligge på lur i datamaskina før den i det hele tatt er ute av bobleplasten. Illustrasjonsbilde: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I årevis har dataetterforskere advart mot farene ved å åpne eller laste ned filer som man mottar på email fra ukjente avsendere. Nå kan ondartede programvarer og datakoder ligge på lur i datamaskina før den i det hele tatt er ute av bobleplasten, melder AP

Nyhetsbyrået forteller i dag om et medlem av Microsofts forskergruppe som gikk til anskaffelse av en splitter ny PC i Shenzhen i Kina, for deretter å installere den hjemme. Da han startet maskina, begynte den plutselig å leve sitt eget liv.

PC-en, som ble trigget av et virus som lå gjemt i harddisken, begynte deretter å søke på Internett etter andre datamaskiner.

PC-en, som var splitter ny og kom direkte fra fabrikken, ble automatisk del av et større, globalt nettverk som kan angripe Internettsider, plyndre bankkontoer og stjele personlig informasjon.    

Microsoft saksøker kineser for datasvindel I dette tilfellet var kunden en del av Microsofts forskergruppe i Kina som etterforsker salg av piratkopiert programvare.

Etterforskningen foretatt av Microsofts egen digitale krimenhet startet i august 2011 i form av en studie av salg og distribusjon av forfalskede versjoner av Windows. Microsofts ansatte i Kina kjøpte mer enn 20 datamaskiner fra forhandlere og tok dem til et sted med internett-tilkobling. De fant forfalskede versjoner av Windows på alle maskinene og virusprogrammer installert på fire av dem.

Og ofte er det slik at offeret tror at problemet er Windows og ikke virus, skriver AP.

- Illevarslende - Dette er en illevarslende nyhet, sier leder for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Tore Larsen Orderløkken, til Dagbladet.  

Han sier at NorSIS selv ikke har fått meldinger om liknende tilfeller i Norge, men at denne problemstillingen helt klart også er gjeldende for nordmenn.

- I forsvaret vet jeg at de har gode rutiner for å ta inn nytt utstyr.

Norske forbrukere bør også være oppmerksomme på dette fenomenet, mener han.

-Man bør se på en måte å få sertifisert produktet sitt slik at det har vært igjennom en kontroll før man kjøper det. Produsenter av forskjellige hardware som minnekort, prosessorer og hardiscer blir i stor grad produsert i Asia, forteller han. 

Microsoft saksøker Microsoft anlegger i disse dager søksmål mot et web-domene registeret av en kinesisk forretningsmann.

Domenet er blant annet hjembasen til Nitol (et aggresivt virus funnet i datamaskiner i Kina, USA, Russland og Australia) og 500 andre typer av ulovlige programmer, noe som gjør det til det største enkelttilfellet av infisert programvare som Microsofts tjenestemenn noensinne har møtt.

I rettsdokumentene tegnes et bekymringsfult bilde av hvor sårbar internettbrukere har blitt. For å øke fortjenesten kan mindre anerkjente datamaskin produsenter og forhandlere bruke forfalskede kopier av populære programvareprodukter for å bygge maskiner billigere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media