Vaksinepass:

Datoen for corona­passet er klar

Vaksinesertifikatet kommer 11. juni.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen fredag 11. skal en midlertidig løsning for det såkalte coronasertifikatet være på plass, opplyser helseminister Bent Høie på en pressekonferanse. Forutsetningen er at behandlingen i Stortinget går som planlagt.

Denne utgaven av coronapasset er utelukkende til bruk i Norge, ikke utenlands. Den felles europeiske løsninga skal etter planen være klar i starten av juli.

Med dette sertifikatet vil vaksinerte blant annet slippe karantenehotell når de kommer tilbake fra utlandet.

To visninger

- Sertifikatet har en enkel visning, hvor den viser om man har grønn status uavhengig av årsak, sier Høie. Sertifikatet har også en mer detaljert visning, som blant annet kan brukes ved utenlandsreiser.

Det er personvernhensyn som gjør at det finnes to visninger.

Han sier at man får sertifikatet hvis man er vaksinert eller har gjennomgått coronasykdom de siste seks måneden.

Løsningen blir digital, men det jobbes med en løsning for at man skal kunne bestille en papirversjon.

- Det er viktig for meg å understreke at coronasertifikatet ikke skal brukes til å sette begrensninger. Det skal brukes til å gi lettelser. For eksempel at man kan delta på større arrangementer enn hva som er tillatt uten bruk av coronasertifikat, sier Høie.

- Unngå unødvenidge reiser

Helseministeren understreker likevel at reiser utenlands fortsatt er frarådet, men han sier at han regner med at flere vil reise etter innføringen av sertifikatet.

- Vi ser nå at flere reiser og trolig vil det bli flere etter disse endringene. Da er det viktig å understreke de rådene vi har om å fortsatt unngå unødvendige reiser, og hvis du likevel velger å reise må du være forberedt på lange køer på grensen. Vi har fortsatt grensekontroll og testing og politiet har ikke ubegrenset kapasitet, skriver Høie i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer