Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datsik: - Skulle drepe tsjetsjensk separatistleder

Straffesaken mot "Røde Tarzan" behandles i dag. 30-åringen sa seg skyldig på alle tiltalepunkter.

NYNAZIST: Vjatsjeslav Datsik (30), "Røde Tarzan", er tiltalt for brudd på våpenloven. Her fra fengslingsmøtet i høst. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet
NYNAZIST: Vjatsjeslav Datsik (30), "Røde Tarzan", er tiltalt for brudd på våpenloven. Her fra fengslingsmøtet i høst. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Skyldig på alle punkter, var det klinkende klare svaret Vjatsjeslav Datsik (30) ga på skyldspørsmålet da straffesaken hans åpnet i Oslo tingrett i dag.

- Jeg skulle drepe tsjetsjeneren Ahmed Zakajev på oppdrag for (det russiske hemmelige politiet) FSB, forklarte den store mannen i Oslo tingrett i dag, som forklaring på hvorfor han kom til Norge.

Motivet for å gå med på den angivelige avtalen var å vinne sin egen frihet, samt å redde en venn fra livsvarig fengsel.

Ulovlige våpen Datsik, også kjent som "Røde Tarzan", er tiltalt for ulovlig våpenbesittelse, etter at han i september dukket opp på politiets utlendingsenhet med en ladd pistol. Han hadde da noen uker i forveien flyktet fra en psykiatrisk institusjon i Russland.

I dag møtte han i retten med ei T-skjorte påtrykt "Russland Norge 2010", og med en god del mer hår på hodet enn sist han figurerte i retten. Han avga forklaring med en kvinnelig tolk ved sin side. Kampsporteksperten oppga "idrettsmann" som yrke.

- Jeg ønsker å representere Norge som idrettsmann og fremme en sunn livsstil. Røyking om mye annet folk driver med, er ikke noe for hvite mennesker, sa Datsik til pressen i en pause i rettssaken.

- VIL REPRESENTERE NORGE: - Jeg ønsker å representere Norge som idrettsmann. Usunn livsstil er ikke noe for hvite mennesker, erklærte Datsik overfor pressen i retten i dag. Til høyre russerens tolk. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet
- VIL REPRESENTERE NORGE: - Jeg ønsker å representere Norge som idrettsmann. Usunn livsstil er ikke noe for hvite mennesker, erklærte Datsik overfor pressen i retten i dag. Til høyre russerens tolk. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet Vis mer

Aktor, politiadvokat Peter Johansen, la ned påstand om 8 måneders fengsel for grovt brudd på våpenloven. Forsvarer Fridtjof Feydt hevdet at straffen måtte bli lavere fordi våpenet han leverte inn, ble anskaffet i Russland og ikke i Norge.

- Vil bli drept eller torturert Norske myndigheter ønsker å kaste ut den beryktede nynazisten, og Utlendingsdirektoratet (UDI) har allerede avslått 30-åringens asylsøknad. Datsik og Feydt har imidlertid anket avgjørelsen.

De hevder Datsik vil bli drept eller torturert dersom han blir sendt tilbake til Russland, og mener derfor det vil stride mot Den europeiske menneskerettskonvensjonen å kaste ham ut.

Flere frykter 30-åringen blir et nytt "mulla Krekar-tilfelle" der Norge blir tvunget til å ha en klart uønsket person boende i landet.

Justisminister Knut Storberget er helt klar på at han ønsker en svært snarlig retur til Russland for nynazisten. Feydt tror imidlertid Datsik vil vedvare å være norske myndigheters anliggende i mange år framover.

- Denne straffesaken er bare en etappe. Hovedanliggendet er UNE (utlendingsnemnda, red.anm.)-saken, sier Feydt til Dagbladet.

Opprører Det angivelige drapsofferet, Zakajev, er tidligere visestatsminister i Tsjetsjenia og leder den ikke anerkjente Tsjetsjenske republikken Isjkeria. Han har lenge vært en torn i øyet på russiske myndigheter - og Datsik hevder altså at det var det tidligere KGB som sendte ham bevæpnet til Norge.

- SKULLE DREPES: Den tsjetsjenske separatistlederen Ahmed Zakajev var ifølge Datsik målet for flukten og turen til Norge; mot løfter om frihet for seg selv og at en venn skulle unngå livsvarig fengsel, skal 30-åringen ha blitt overtalt av russisk hemmelig politi (FSB) til å ta livet av den brysomme tsjetsjeneren. Foto: Pawel Supernak/EPA/Scanpix
- SKULLE DREPES: Den tsjetsjenske separatistlederen Ahmed Zakajev var ifølge Datsik målet for flukten og turen til Norge; mot løfter om frihet for seg selv og at en venn skulle unngå livsvarig fengsel, skal 30-åringen ha blitt overtalt av russisk hemmelig politi (FSB) til å ta livet av den brysomme tsjetsjeneren. Foto: Pawel Supernak/EPA/Scanpix Vis mer

- Jeg fikk utdelt våpenet dagen før jeg offisielt flyktet til Norge. Jeg fikk beskjed om at noen skulle komme og drepe meg, og at jeg måtte flykte, sa han under forklaringen.

London-baserte Zakajev har tidligere hatt opphold i Norge, og besøker landet hyppig.

Tiltalen mot Datsik omfatter til sammen seks håndvåpen - det han hadde med seg til UD, samt ytterligere fem som ble avdekket i diverse ransakinger i dagene som fulgte.

Prøver å få lavere straff Det er liten tvil om at Datsik faktisk besatt våpnene han er tiltalt for å ha hatt. Forsvarer Feydts strategi er derfor å kjøre hardt på at Datsik er forfulgt av russiske myndigheter, og at han allerede har lidd i årevis i hjemlandets fengsler og psykiatriske institusjoner, der han skal ha blitt torturert. Formålet er å få straffen senket.

- Hvite mennesker som meg - "rasister", som han sa - ble satt på celle med tsjetsjenere, forklarte Datsik.

Aktor Johansen påpekte at "Røde Tarzan" tidligere har fortalt historien om Zakajev - men at han også tidligere har beskrevet forklaringen som tull.

- Sprikende forklaringer Datsik gjentok påstandene om torturen han skal ha blitt utsatt for.

VIL UNDERGRAVE DATSIKS TROVERDIGHET: Aktor, politiadvokat Peter Johansen, kjørte Datsik hardt på de sprikende forklaringene han har gitt i avhør. Formålet er å undergrave den tiltalte nynazistens troverdighet, bl.a. med tanke på torturen han hevder seg utsatt for. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet
VIL UNDERGRAVE DATSIKS TROVERDIGHET: Aktor, politiadvokat Peter Johansen, kjørte Datsik hardt på de sprikende forklaringene han har gitt i avhør. Formålet er å undergrave den tiltalte nynazistens troverdighet, bl.a. med tanke på torturen han hevder seg utsatt for. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk elektroder festet i testiklene, og ble slått i hodet med en hammer, med Russlands lover lagt imellom, sa han.

Johansen framholdt at Datsiks forklaringer spriker, bl.a. med hensyn til om han faktisk aktet å drepe Zakajev, eller om han bare spilte overfor FSB.

Strategien er å undergrave Datsiks troverdighet.

- Ordre fra Putin For å underbygge det angivelige trusselbildet mot "Røde Tarzan" framførte Feydt Datsiks venn og medsiktede Stanislav "Stas" Prihodko (33), innehaver av tatoveringsstudioet Metal Tattoo, og Jevgenij Dyakonov, leder for Usbekisk-norsk kultursenter.

- Det fins en ordre fra statsminister Vladimir Putin om at Datsik ikke må tas levende, sa Dyakonov.

Opplysningene om dette skal stamme fra kilder i Russland, og uttalelsen skal ha funnet sted i går.

SKAL BEVISE AT DATSIK ER I FARE: Forsvarer Fridtjof Feydts hovedoppgave er å få fram at Datsik risikerer å bli drept og/eller torturert dersom han sendes tilbake til Russland. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet
SKAL BEVISE AT DATSIK ER I FARE: Forsvarer Fridtjof Feydts hovedoppgave er å få fram at Datsik risikerer å bli drept og/eller torturert dersom han sendes tilbake til Russland. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet Vis mer

Alle vitneforklaringer og prosedyrer var unnagjort i 13-tida. Dom ventes i løpet av noen dager.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!