Datsik kan utleveres fra Norge

Det mener Oslo tingrett.

I RETTEN: Viacheslav Valerjevitsj Datsik sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt (tv) i sal 328 i Oslo tinghus mandag. Foto: Morten Holm / Scanpix
I RETTEN: Viacheslav Valerjevitsj Datsik sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt (tv) i sal 328 i Oslo tinghus mandag. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag konkluderte Oslo tingsrett med at den selverklærte nynazisten Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik (30) kan utleveres fra Norge til hjemlandet Russland.

- Man jobber jo for å få til en utvisning, så dette er positivt, sier nestleder i justiskomiteen Jan Bøhler til Dagbladet.

Datsik selv hevder at han risikerer tortur dersom han sendes hjem til Russland og motsetter seg utlevering til hjemlandet. Før han kom til Norge i fjor rømte han fra en psykiatrisk anstalt.

Justisdepartementet antar at Datsik vil anke, men mener han kan sendes ut før ankesaken er behandlet.

HÅPER PÅ RASK UTSENDELSE: Nestleder Jan Bøhler i justiskomiteen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HÅPER PÅ RASK UTSENDELSE: Nestleder Jan Bøhler i justiskomiteen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Datsik har jo også fått avslag på en asylsøknad, og da er grunnlaget for opphold i Norge borte. Men først må han sone ferdig straffen for våpenbesittelse, sier statssekretær Pål Løseth til Dagbladet.

Ulovlig våpen Lille julaften i fjor ble Datsik, kalt «Røde Tarzan», også dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse på norsk jord.

Det skjedde etter at nynazisten dukket opp i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol, før Beredskapstroppen stormet en tatoveringssjappe i Oslo der flere av Datsiks norgesbaserte venner oppholdt seg.

- Arbeid med å få ham utlevert bør gå på høygir, sier Bøhler.

Storberget Justisminister Knut Storberget vitnet mot Datsik i Oslo tingrett mandag. Han var opptatt av å få nynazisten ut av Norge og tilbake til Russland.

- Jeg legger ikke skjul på at det er særs viktig for regjeringen og meg som justisminister at vi får din klient (Datsik, red anm.) ut av landet. Vi akter ikke å ha ham vasende rundt i Norges gater, sa justisministeren henvendt til mannens advokat, Fridtjof Feydt i Oslo tingrett da han var stevnet som vitne mandag.

MØTTE OPP: Blant publikum mandag satt hans mor (midten) sammen med noen av vitnene. Datsik (30) ble pågrepet i Oslo i september 2010. Han meldte seg selv hos politiet for å søke asyl. Datsik hadde kommet til Norge noen dager tidligere etter å ha rømt fra lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg.
Foto: Berit Roald / Scanpix
MØTTE OPP: Blant publikum mandag satt hans mor (midten) sammen med noen av vitnene. Datsik (30) ble pågrepet i Oslo i september 2010. Han meldte seg selv hos politiet for å søke asyl. Datsik hadde kommet til Norge noen dager tidligere etter å ha rømt fra lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Storberget understreket mandag at Norge skal følge internasjonale rettsordninger og ikke utviser folk om de kan bli utsatt for tortur, men mente dette ikke gjelder Datsik.

Formelt er det et ran av en mobiltelefonbutikk i St. Petersburg som er grunnlaget for utleveringsbegjæringen fra den russiske statsadvokaten.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Datsiks advokat Fridtjof Feydt.