Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Datter av en lystmorder

Ulvejaktleder og familie trakassert: - Håper det blir rettssak.

FØLSOMT TEMA: Jaktleder Arne Sveen foran de fire ulvene som ble felt første dag av jakta 1. januar. Foto: Privat.
FØLSOMT TEMA: Jaktleder Arne Sveen foran de fire ulvene som ble felt første dag av jakta 1. januar. Foto: Privat. Vis mer

«Lystmorder» var en av karakteristikkene lederen for ulvejaktlaget ved Elverum, Arne Sveen (49), fikk på Facebook kvelden første nyttårsdag, etter at fire av de seks ulvene var skutt.

Noen minutter seinere fikk ulvejegerens datter (23) følgende melding på Facebook: «datter til lystmorder/drapsmann. Lenge leve ULVEN».

Begge meldingene er sendt av en mann i 60-åra, under fullt navn, med bilde av seg selv, med oppgitt bostedskommune i Rogaland - men ukjent for far og datter i ulveområdet i Hedmark.

DRAPSMANN-DATTER: Melding til jaktlederens datter, sum ikke var med på ulvejakt.
DRAPSMANN-DATTER: Melding til jaktlederens datter, sum ikke var med på ulvejakt. Vis mer

Arne Sveen svarte etter noen timer under meldingen til datteren. Der la han ut identiteten Rogaland-mannen selv hadde presentert seg med. Torsdag ettermiddag var motinnlegget fra «lystmorderen» delt over 3000 ganger.

- Offentliggjøring av trakasserier

- Trusler eller ikke, jeg sover ikke ett sekund dårligere av hva en mann i Rogaland mener om Stortingets og regjeringens ulvepolitikk. Men det er fullstendig hinsides hva folk tillater seg med tastaturet. De som trakasserer meg og min familie på en slik måte får svar med samme mynt - full offentliggjøring i samme kanal på nettet, sier Åmot-bosatte Arne Sveen til Dagbladet.

Datteren har ikke vært med på ulvejakta. Hun har trolig fått «drapsdatter-hilsen» fordi hun lå ute med åpen identitet på fars Facebook-side.

Søsteren har skjermet seg mer i sosiale medier, og har ikke fått tilsvarende hilsen som datter av en lystmorder.

FELT ETTER VEDTAK: 20. november ble to ulver felt i Rendalen etter vedtak fra Miljødirektoratet. Video: Statens Naturoppsyn / Miljødirektoratet Vis mer

- Folkeskikk

- IKKE HJELP FRA MEG: Dette er Facebook-budskapet til uklvejaktlederen i Elverum. Printscreen.
- IKKE HJELP FRA MEG: Dette er Facebook-budskapet til uklvejaktlederen i Elverum. Printscreen. Vis mer

- Denne saken dreier seg for meg om folkeskikken til voksne folk. I min oppvekst lærte jeg veldig tydelig av foreldrene at vi skal oppføre oss skikkelig mot andre, uansett. Her blir også barn trukket inn. Jeg trodde vi var ferdig med sånt her i landet, sier en bestemt Arne Sveen.

Han påpeker at datteren tok meldingen på sindig vis.

Ulvejegeren ringte tre ganger til mannen i Rogaland onsdag kveld. Ingen svarte.

Da la han ut denne kommentaren under innlegget til datteren:

- Drittsekk

- En voksen mann sender denne meldingen til min datter. Oppfordrer alle mine venner til å dele dette, slik at hele Norge får se hvilken drittsekk dette er.

Og han legger til at mannen er medlem av en organisasjon som kjemper for dyrerettigheter.

Til jaktleder Sveen selv var budskapet etter første jaktdag:

«Er så glad jeg bor langt borte fra der du bor. En slik person som du er det heldigvis ikke mange av. Skulle du komme ut for en ulykke skal jeg love deg at noe hjelp ikke kommer fra meg. Håper du får et riktig dårlig år. Lenge leve verdens flotteste dyr ULVEN. lystmorder.»

TO GJENSTÅR: Nysnø må trolig til for å spore de to siste ulvene i Litjenna-reviret. Bak jaktleder Arne Sveen etter fellingen av fire ulver 1. januar. Foto: Privat.
TO GJENSTÅR: Nysnø må trolig til for å spore de to siste ulvene i Litjenna-reviret. Bak jaktleder Arne Sveen etter fellingen av fire ulver 1. januar. Foto: Privat. Vis mer

I det sivile har Arne Sveen de siste 14 åra vært konserntillitsvalgt i entreprenør- og industrikonsernet AF Gruppen. Han er også meddommer i Arbeidsretten.

I tillegg til noen centimeter nysnø for å spore de to siste ulvene det er gitt fellingstillatelse for, håper ulvejaktlederen at han blir politianmeldt for svar og spredning av identiteten til ulveforkjemperen i Rogaland.

- Gleder meg til rettssak

- Da blir ikke en eventuell bot betalt. Og jeg gleder meg i så fall til å stå i en rettssal og dokumentere uvett på nettet, sier Sveen.

VEKKER REAKSJONER: I en episode av «Insider» blir vi tatt med rett inn i ulvesona. Her følger vi blant annet «Farmen»-vinner og ulvemotstander Halvor Sveen. En privat video viser felling av en ulv, og skaper nå sterke reaksjoner. Video: «Insider» og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Han hadde noen tilsvarende erfaringer som nå i forbindelse med lisensjakta for to år siden.

- Jeg kontaktet først de som kom med angrep à la denne gangen. Noen beklaget og trakk kommentarene tilbake. En gjorde det ikke, men forsterket ordbruken. Han fikk tilsvar med full identitet.

- Har du hørt noe fra eller om mannen i Rogaland dagen derpå?

- Nei, han skal visstnok ha innskrenket tilgangen til Facebook-profilen sin kraftig. Jeg har fått tilsendt printscreen av andre ytringer fra mannen tidligere, da også under full identitet om andre temaer, sier Arne Sveen.

Dagbladet har bedt mannen i Rogaland om en kommentar til meldingene i hans navn til ulvejegeren og datter. Han gir først en situasjonsbeskrivelse via sms, men skriver siden at han ikke har noen kommentar av familiære hensyn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media