- HAR IKKE TID: Turid Molund reagerer på en rekke forhold ved farens sykehjem. Blant annet pådro faren seg en soppinfeksjon i halsen på grunn av dårlig tannhygiene. Foto: Nordlys
- HAR IKKE TID: Turid Molund reagerer på en rekke forhold ved farens sykehjem. Blant annet pådro faren seg en soppinfeksjon i halsen på grunn av dårlig tannhygiene. Foto: NordlysVis mer

Datter måtte fjerne andre pasienters avføring

- De ansatte har ikke tid til å ta vare på faren min, sier datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/SØRREISA (Nordlys): Turid Molund reagerer på det hun mener er uverdige forhold ved sykehjemmet der faren Henrik (87) har bodd det siste halve året.

Faren fikk plass ved Sørreisa sykehjem den 24. januar i år. Mesteparten av tida har han bodd på demensavdelinga ved sykehjemmet.

Der har forholdene til tider vært kritikkverdige, mener Molund.

Måtte fjerne avføring Hun har selv opplevd uverdige tilfeller de gangene hun har vært på besøk hos faren.

- Jeg har selv fjernet avføring som lå igjen etter at en av de andre beboerne hadde gjort fra seg på hans rom. Det lå i en plastpose på et bord. Sånt skal ikke de pårørende måtte fjerne, sier Molund til Nordlys.

Ved et annet tilfelle lå faren hjelpeløs og våt i senga i flere timer.

- Han hadde ligget våt lenge. Han hadde gjort seg ut, og i det hele tatt. Det var ikke noe hyggelig. Han nådde ikke den snora de bruker for å ringe om hjelp, forklarer Molund.

Hun har inntrykk av at faren ligger mye i senga, og sjelden blir aktivert fysisk og sosialt. En gang hun kom på besøk midt på ettermiddagen, lå faren i senga.

- Da sprakk det for meg. «Skal dere ikke ta opp faren min. Skal han ikke få kaffe?» spurte jeg. Han har ligget veldig mye i ro, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren er bundet til rullestolen, men klarer å rulle den rundt selv.

- Men han må ha hjelp til å komme seg opp i stolen, og ut av den.

Fikk infeksjon i halsen Molund reagerer også på at faren legges veldig tidlig på kveldene.

En gang hun og broren var på besøk, kom det en pleier klokka halv sju og spurte om ikke faren skulle legge seg nå?

- «Ja», sa faren min. Så da måtte vi gå, forteller Molund.

Med så tidlig leggetid, skulle man tro at det iallfall var tid til litt kveldsstell. Ifølge Molund er det svært sjelden at tennene til faren blir pusset.

- Han fikk soppinfeksjon i halsen fordi munnhygienen var så dårlig, sier Molund til Nordlys.

Hun er den eneste pårørende som har mulighet til å se om faren jevnlig. Mye av belastningen faller derfor på henne. Nå er hun sliten av alle episodene. Hun understreker at hun ikke ønsker å kritisere de enkelte pleierne ved sykehjemmet, men mener noe må gjøres.

- Man får inntrykk av at pleierne ikke snakker sammen. De ansatte har så mye å gjøre at de har ikke tid, tror Molund.

Får plass Enhetsleder Nils Arne Nøstvold, som har vært på ferie de siste fire ukene, kjenner ikke til den konkrete saken, og har ikke hørt rapporter om uverdige forhold ved sykehjemmet i Sørreisa.

- Jeg kjenner ikke til de forholdene du refererer til, og kan derfor ikke si noe om denne konkrete saken. Sist vi hadde problemer, økte vi bemanningen.

- Har dere nok bemanning?

- Ideelt sett skulle vi ha ønsket at vi hadde flere. Vi har hatt litt sykdom og problem med å få tak i folk, men så vidt jeg har forstått har vi greid å gjennomføre det vi skal gjennomføre, sier Nøstvold.

Han sier at ventelistene på plass ved sykehjemmet er konstante.

- Det er fullt hele tida. Vi gjør vurderinger fra møte til møte, og det kan skje ting fra dag til dag.

Etter at Nordlys møtte Turid Molund, har faren Henrik nå fått plass ved pleieavdelinga.

- Det er en lettelse. Nå har han endelig fått noen han kan prate med, sier Turid Molund.