Dattera deres ble seksuelt misbrukt av Rune Øygard

- Han inviterte henne på ting andre ungdommer kunne drømme om.

 SJOKKET:  Det kom som et stort sjokk i Ottadalen da familien anmeldte den populære ordføreren. Foto: Øistein Norum Monsen
SJOKKET: Det kom som et stort sjokk i Ottadalen da familien anmeldte den populære ordføreren. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ei uke siden ble eks-ordfører Rune Øygard dømt til to år og tre måneders ubetinget fengsel for gjentatte overgrep mot ei mindreårig jente. Den tidligere Arbeiderparti-politikeren har hele tida nektet skyld og kona Reidun står rakrygget bak sin mann.

- Når noe skjer barnet ditt, legges alt annet til side, sier moren til jenta som eks-ordføreren har forgrepet seg mot, i et åpenhjertig intervju med bladet Alt for damene.

Det er gått litt over to år siden de fikk vite at den tidligere ordføreren i Vågå hadde misbrukt datteren deres og lurt dem i en årrekke.

- Disse to åra har delvis vært et helvete. Han og Reidun var som en onkel og tante for henne. Trodde vi. Han inviterte henne med på ting andre ungdommer bare kunne drømme om. «Så heldig hun er,» tenkte vi.

Mora kjenner på raseriet. På alt familien har gjennomgått, på baksnakkingen, på overgrepene.

Vond magefølelse Foreldrene hadde lenge en dårlig magefølelse på at noe var galt. Dattera spiste lite, veide 39 kilo og hun involverte seg stadig mindre med familien.

 OMDISKUTERT:   Den lille bygda Vågå i Gudbrandsalen. Foto: Tomm W. Christiansen.
OMDISKUTERT: Den lille bygda Vågå i Gudbrandsalen. Foto: Tomm W. Christiansen. Vis mer

- Spurte jeg om ting jeg stusset over, sa hun i beste fall at jeg ikke hadde noe med det, eller så unnlot hun å svare. Jeg kjente meg igjen fra min egen ungdomstid. Jeg slo meg litt til ro med at noe vi som tenåringsforeldre bare må godta, forklarer mor til Alt for damene.

Det kom som et stort sjokk i Ottadalen da familien anmeldte den populære ordføreren.

- Vi bestemte oss fort for å gå rakrygget og svare hvis folk spurte. Når det har vært arrangementer i bygda, har vi vært der og vist oss frem. Det har ikke vært lett, sier mor.

Frastøtt Etter anmeldelsen har familien en tøff tid. Bygdas innbyggere unngår dem, til og med deler av slekta holder seg unna.

- I ettertid har en del sagt at de støttet oss fra dag én. Hvis det stemmer, hvor var du, tenker jeg for meg selv.

Av medelever fikk dattera høre at hun løy, og fikk spørsmål om hvorfor hun gjorde det. I lang tid hadde hun bare ei venninne som støttet henne, men hun fortsatte likevel å gå på skolen.

 DØMT:  Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig jente over en periode på to år. Her er Rune sammen med kona Reidun og advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DØMT: Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig jente over en periode på to år. Her er Rune sammen med kona Reidun og advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Dattera vår er tøff. Hun har innstillingen at han har ødelagt nok og at det er hennes tur til å leve, sier mora til damebladet.

Under rettssaken ble foreldrene en rekke ganger framstilt som dårlige foreldre. I retten kom det fram beskrivelser som «omsorgssvikt» og «mishandling».

- Det var verst av alt, å bli svartmalt slik. Vi stålsatte oss for negative beskrivelser av oss og henne, beskrivelser vi visste ville komme.

Nekter å flytte Mors nærmeste nabo er Runes bror, ordføreren i Skjåk, men hun har ikke tenkt på å flytte fra bygda.

- Hvorfor skulle vi det? Vi har ikke gjort noe galt, sier hun til Alt for damene.

Far nikker. Heller ikke for ham har det vært aktuelt å flytte.

 I FOKUS:  Rune Øygard har hele tiden nektet for at han seksuelt misbrukte jenta. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
I FOKUS: Rune Øygard har hele tiden nektet for at han seksuelt misbrukte jenta. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Ingen av dem vet helt hvordan framtida blir, men begge er klare på at det er tøft å komme seg videre i livet.

- Etter alt som har skjedd er det enklere for oss å snakke sammen. Vi er der for henne. Hun er dattera vår. Punktum.

ÅPENHJERTIG INTERVJU: Det er i et åpenhjertig intervju med bladet Alt for damene foreldrene til jenta i Vågå-saken forteller hvordan saken har påvirket dem. Foto: Faksimile
ÅPENHJERTIG INTERVJU: Det er i et åpenhjertig intervju med bladet Alt for damene foreldrene til jenta i Vågå-saken forteller hvordan saken har påvirket dem. Foto: Faksimile Vis mer