Stormingen av Kongressen:

Dattera med desperat bønn

Ivanka Trump skal ha kommet med en desperat bønn til sin far da kaoset utspilte seg i Kongressbygningen i januar i fjor.

BØNN: Ivanka Trump skal ha tryglet sin far, daværende president Donald Trump, om å gripe inn under stormingen av Kongressen i fjor. Foto: Chris Kleponis / UPI / NTB
BØNN: Ivanka Trump skal ha tryglet sin far, daværende president Donald Trump, om å gripe inn under stormingen av Kongressen i fjor. Foto: Chris Kleponis / UPI / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hel verden ble rystet da en voldelig mobb angrep Kongressbygningen i Washington D.C. 6. januar i fjor, i et forsøk på å stanse godkjenningen av presidentvalget.

Bare timer før opptøyene holdt daværende president Donald Trump en tale til sine støttespillere, hvor han oppfordret den enorme folkemengden om å marsjere ned Pennsylvania Avenue, hvor USAs ikoniske lovgivende forsamling - Kongressen - befinner seg.

Først flere timer etter at mobben tok seg inn i Kongressen, ba han tilhengerne om å reise hjem.

Nå - snart ett år etter de voldelige opptøyene - avslører imidlertid komiteen som etterforsker hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen, at dattera Ivanka Trump skal ha bønnfalt faren om å gripe inn.

- Vær så snill

Komiteen mener å ha klare bevis på at Det hvite hus ble «bedt om å gjøre noe» for å stoppe de voldsomme scenene som utspilte seg i hovedstaden. Det bekrefter demokraten som leder granskingen, Bennie Thompson, overfor CNN.

Blant dem som skal ha bedt presidenten om å handle raskere, er hans egen datter, Ivanka Trump.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

- Vi kjenner dattera hans. Vi har førstehåndsinformasjon om at Ivanka gikk til ham minst to ganger og sa: «Vær så snill, få en slutt på denne volden», sier Liz Cheney, nestleder i komiteen, til ABC News.

Også Trumps sønn, Donald Trump jr., skal ha tryglet faren om å reagere.

- Dette har gått for langt og er ute av kontroll. Han må fordømme denne dritten med en gang, skrev han i en SMS til farens stabssjef Mark Meadows mens demonstranter tok seg inn i kongressbygget.

- Ødelegger ettermælen

Meadows anses som et mulig nøkkelvitne for å få klarhet i hva Det hvite hus visste om stormingen av Kongressen. Han har nektet å vitne i saken, men granskningskomiteen har likevel fått tilgang til meldingene som ble sendt til Meadows under stormingen.

Meldingene - som ble offentliggjort i midten av desember - viser at både politikere og andre forsøkte å få stabssjefen til å presse Trump til å fordømme angrepet.

STORMING: Medlemmene av Representantenes hus stemte over om de vil føre straffesak mot Mark Meadows, Donald Trumps tidligere stabssjef, knyttet til stormingen av kongressen 6. januar 2021. Video: AP / Foto: Patrick Semansky/AP/Scanpix Vis mer

- Hei Mark, presidenten må fortelle folk i Kongressen at de må dra hjem … Dette skader oss alle … Han ødelegger sin ettermæle , skrev Fox-programleder Laura Ingraham.

Også Ingrahams kollega, Brian Kilmeade, fryktet for Trump-arven.

- Vær så snill å få ham på TV. Dette ødelegger alt dere har oppnådd, skrev han.

- Jeg presser på for å få det til. Jeg er enig, skal Meadows ha svart.

- I krig

Representantenes hus tok i januar ut riksrettstiltale mot Trump for oppildning til de voldelige opptøyene.

Som eneste president noensinne har Trump blitt stilt for riksrett to ganger. Begge ganger har han blitt frikjent.

Til tross for at Trump ble frikjent, mener Cheney likevel at Trump «ikke er til å stole på».

- Trump har krysset linjer ingen amerikansk president noensinne har krysset før, sier hun ifølge The Independent og fortsetter:

- Trump har vist at han er i krig med rettsstaten. Han har demonstrert at han er villig til å blåse i alle demokratiets verdier, og han kan aldri være i nærheten av Det ovale kontor igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer