- Dattera mi har aldri sett en far uten helseproblemer

Slående likheter mellom skadde piloter og oljearbeidere, mener professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDNES (Dagbladet.no:) Tidlig på 90-tallet gikk MS-alarmen på Statfjordfeltet i Nordsjøen. Harry Stiegler Brevik var en av flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A som opplevde å få alvorlige utslag som synsforstyrrelser, lammelser og andre skader på nervesystemet.

- Dattera mi, som er tjue år, har aldri sett en far uten helseproblemer, uttalte Brevik i går på en konferanse i Sandnes som fagforeningen SAFE og Norsk Flygerforbund arrangerer.

Nervegass

Dagbladet.no har i en omfattende artikkelserie satt søkelys på at giftige gasser i kabin og cockpit i fly kan være til fare for flysikkerheten og gi varige skader på nervesystemet hos flygende personell.

Nå skal det undersøkes om samme type giftgasseksponering kan ha ført til multippel sklerose og andre nerveskader blant turbinarbeidere offshore.

Turbinene offshore er nemlig svært like jetmotorene i fly.

Turbinoljene kan inneholde giftige kjemiske stoffer, såkalte organofosfater, som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser.

Årelang kamp

Harry Stiegler Brevik har helt siden 1992 kjempet en knallhard kamp for at helseproblemene han og kollegene har pådratt seg skal bli godkjent som yrkesskade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.