- Dattera mi har aldri sett en far uten helseproblemer

Slående likheter mellom skadde piloter og oljearbeidere, mener professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet.no:) Tidlig på 90-tallet gikk MS-alarmen på Statfjordfeltet i Nordsjøen. Harry Stiegler Brevik var en av flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A som opplevde å få alvorlige utslag som synsforstyrrelser, lammelser og andre skader på nervesystemet.

- Dattera mi, som er tjue år, har aldri sett en far uten helseproblemer, uttalte Brevik i går på en konferanse i Sandnes som fagforeningen SAFE og Norsk Flygerforbund arrangerer.

Nervegass

Dagbladet.no har i en omfattende artikkelserie satt søkelys på at giftige gasser i kabin og cockpit i fly kan være til fare for flysikkerheten og gi varige skader på nervesystemet hos flygende personell.

Nå skal det undersøkes om samme type giftgasseksponering kan ha ført til multippel sklerose og andre nerveskader blant turbinarbeidere offshore.

Turbinene offshore er nemlig svært like jetmotorene i fly.

Turbinoljene kan inneholde giftige kjemiske stoffer, såkalte organofosfater, som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser.

Årelang kamp

- Dattera mi har aldri sett en far uten helseproblemer

Harry Stiegler Brevik har helt siden 1992 kjempet en knallhard kamp for at helseproblemene han og kollegene har pådratt seg skal bli godkjent som yrkesskade.

- Jeg våkner grytidlig hver morgen med en knusende hodepine. Hele venstre side av kroppen er nummen, sier Brevik. Han hadde sin siste arbeidsdag på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen i 1987.

- Store mageproblemer førte dessuten til at jeg måtte fjerne tykktarmen for sju år siden. Dette har gitt meg kronisk diaré med relaterte plager som dehydrering og utmattelse, sier han.

Etter at Dagbladet satte giftgassproblemene på dagsorden i 2003, fikk Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) midler til et prosjekt som fremdeles pågår.

Stami leter etter giftgasser i norske fly, og instituttet har bedt oljeindustrien om å få komme ut offshore for å gjøre giftgassmålinger på turbinene.

- Slående likhet

Chris Winder er professor i toksikologi ved New South Wales-universitetet i Sydney i Australia.

Han har i en årrekke undersøkt problematikken knyttet til giftgasser i fly. Winder har også møtt rundt 80 piloter og kabinansatte som skal ha pådratt seg permanente helseplager etter slik eksponering.

SKADD: Harry Stiegler Brevik jobbet ved turbinene på Statfjord A i Nordsjøen. I 1987 ble han alvorlig syk. Foto: Asle Hansen
SKADD: Harry Stiegler Brevik jobbet ved turbinene på Statfjord A i Nordsjøen. I 1987 ble han alvorlig syk. Foto: Asle Hansen Vis mer

Winder har sammenliknet symptomene som turbinarbeiderne offshore rapporterer om med skadene han har sett hos piloter og besetning.

- Likheten i symptombildet er slående, sier Chris Winder. Han påpeker at det er vel kjent at giftstoffene i turbinoljene kan utløse MS-liknende symptomer.

- Vi ser at både flygere og turbinarbeidere offshore har kognitive vanskeligheter, nerveskader og problemer med fordøyelsessystemet, utdyper professoren.

GIFTEKSPERT: Professor Chris Winder mener det sannsynlig at turbinarbeidere offshore og flygende personell har tatt skade av de samme giftstoffene.