Sjøvegan-drapet:

Dattera om påstått seksuelt forhold: ­­­- Helt totalt absurd

Mer enn 20 år etter at mora ble drept, forteller dattera om hvordan Marie-Louise Bendiktsens siste dager var. Og om sjokkbeskjeden en sommerdag i 1998.

DREPT: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i Sjøvegan for 20 år siden. Mannen til venstre er nå tiltalt for drapet. Foto: NTB Scanpix / Privat
DREPT: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i Sjøvegan for 20 år siden. Mannen til venstre er nå tiltalt for drapet. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Med foldede hender startet dattera til drepte Marie-Louise Bendiktsen (59) torsdag sin vitneforklaring i Nord-Troms tingrett. Der fortalte hun om sommeren 1998 og dagene før mora ble drept i Sjøvegan.

Selv var hun og hennes to barn på besøk hos den 59 år gamle enka i forbindelse med ferie. De dro på utflukter i nærområdet, grillet, var på tivoli og koste seg i sommerværet.

Etter å ha reist videre fra Sjøvegan for å tilbringe noen dager hos ei venninne, forsøkte hun på ettermiddagen den 14. juli å ringe hjem til mora.

Sjokktelefonen

- Jeg fikk ikke svar, men tenkte hun var ute i hagen. Jeg prøvde igjen seinere på kvelden, og etter hvert hadde jeg ringt ganske mange ganger uten å få svar. Jeg ble urolig, forteller dattera.

Morgenen etter ringte telefonen. Venninna som hun bodde hos, svarte og ropte på henne. Beskjeden i telefonen kom som et sjokk. Moras hus sto i full fyr.

- Jeg tenkte herregud, sier dattera.

Kort tid etter ble hennes mor funnet død i brannruinene. Obduksjonen viste at 59-åringen var voldtatt og drept av 13 stikk med en knivlignende gjenstand som aldri har blitt funnet. Huset hennes var tent på.

Brannskadene var store, og størst i området av huset hvor kvinnen ble funnet.

- Snill og omsorgsfull

Med tårer i øynene forteller dattera videre om forholdet til mora og faren, som døde av sykdom bare et par år før drapet.

- De var utrolig omsorgsfulle foreldre. Som person var mamma veldig snill. Da hun fikk barnebarn gikk hun helt av skaftet. Det var ingen begrensninger, og bare det beste som gjaldt. Hun kjøpte til og med ekstra myke barnehåndklær så de skulle ha det godt etter å ha badet, forteller dattera.

MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer Vis mer

- Stemmer ikke

I løpet av rettssakens første to dager har den tiltalte 38-åringen forklart seg om de årene han bodde i Sjøvegan. Etter å ha kommet til Norge som flyktning i 1997, endte han opp på asylmottaket i Sjøvegan. Etter noen måneder flyttet han til en hybel bare noen titalls meter unna huset til Bendiktsen.

38-åringen har forklart at de etter hvert møttes privat både hjemme hos ham og henne - ifølge tiltalte tre ganger. Siste gang skal ha vært dagen før Bendiktsen ble drept. Det skal da ha vært intim kontakt mellom ham og den 42 år eldre enka. Han mener det er slik politiets viktigste bevis fra åstedet oppsto - et DNA-funn som matcher tiltaltes DNA.

- Det er ekstremt tøft å høre på det som har kommet fram. Det stemmer overhode ikke med mora mi og mitt bilde av henne. Jeg får det bare ikke til å stemme. At hun skulle kastet seg over en 17-åring er helt totalt absurd. At han i tillegg er så frekk at han nærmest antyder at han ble antastet, er over alle støvelskaft, sier dattera.

- En stund etter at pappa døde, kom vi en gang inn på temaet om at vi barna ikke ville hatt noe imot om hun fikk seg en ny mann. Men det ville hun ikke høre snakk om, legger hun til.

De mer enn 20 årene uten svar, beskriver dattera som svært tøffe både for henne og barna - Bendiktsens barnebarn.

- Jeg har ikke bare mistet mamma, men også barndomshjemmet mitt og delvis hjembygda mi. Det har vært tøft å dra tilbake og vite at en mulig gjerningsmann går løs, sier dattera.

- En ekstremt dårlig film

Også avdødes sønn forteller torsdag i retten om tida etter moras død. I likhet med sin søster, anser han tiltaltes forklaring som svært usannsynlig.

- Jeg trodde det skulle bli tungt å sitte her i retten, men det har vært som å se en ekstremt dårlig film eller lese ei dårlig bok. Det tiltalte forteller er så hinsides en hver fornuft og langt, langt unna slik jeg kjente mamma. Av ting som står på min liste av usannsynlige ting, så er det han forteller blant de øverste, sier sønnen.

Det var først i fjor sommer, nesten på dagen 20 år etter drapet, at politiet fikk gjennombruddet med DNA-sporet som nå legges fram som sakens tyngste bevis. Da hadde rettsgenetikere ved Oslo universitetssykehus, ved hjelp av ny analyseteknologi, klart å få fram en fullverdig DNA-profil av funnene fra 1998.

Kort tid etter ble 38-åringen pågrepet på Gardermoen og siktet for drapet. Han nekter straffskyld og for å ha noe som helst med en av Norges største drapsgåter å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer