Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datteren dømmer faren for overgrep, men frikjenner mor

I nye avhør nagler det eldste offeret sin far (46) til overgrep mot henne og andre. Samtidig frikjenner hun sin mor. Ankesaken om «Skrekkens hus» i Alvdal starter i dag.

«SKREKKENS HUS»: I denne stua i Alvdal-huset skal overgrepene ha skjedd. De tiltalte nekter straffskyld for de fleste av tiltalepunktene, men erkjenner deler av tiltalen. Dagbladet besøkte sønnen i huset i februar i år. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
«SKREKKENS HUS»: I denne stua i Alvdal-huset skal overgrepene ha skjedd. De tiltalte nekter straffskyld for de fleste av tiltalepunktene, men erkjenner deler av tiltalen. Dagbladet besøkte sønnen i huset i februar i år. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den historisk strenge dommen mot de fem personene i overgrepssaken i Alvdal skal opp til ankebehandling i Eidsivating lagmannsrett i Hamar i dag.

Det er ikke lenger siden enn 18. februar at stefaren (64) og moren (46) ble dømt til forvaringsdommer i 12 og 11 år. Et nabopar (46) ble dømt til fire års fengsel. Samtlige anket dommen på stedet.

En 64 år gammel nabo ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder. Han vedtok dommen og venter for tida i soningskø. Han skal vitne senere i ankesaken.

«Skrekkens hus» Overgrepene i «Skrekkens hus» i Alvdal skal ha pågått mot to av morens barn og naboparets to barn i perioden høsten 2003 til 2007. Flere av overgrepene ble fotografert og filmet.

FORVARINGSDØMTE: Stefaren (64) og moren (46) ble dømt til historisk strenge forvaringsdommer etter tingrettsbehandlingen i Nord-Østerdal tingrett 18. januar i år. Foto: Tomm W. Christiansen
FORVARINGSDØMTE: Stefaren (64) og moren (46) ble dømt til historisk strenge forvaringsdommer etter tingrettsbehandlingen i Nord-Østerdal tingrett 18. januar i år. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Påtalemyndigheten var fornøyde med å få moren og stefaren dømt til forvaringsdommer etter første rundt i Nord-Østerdal tingrett, men fikk ikke som ønsket når det gjelder naboparet.

Statsadvokat Iris Storås la ned påstand om fengsel i sju år for paret. Ett av ofrene, datteren til naboparet, ble kalt inn som vitne i tingretten. Der forklarte hun, ifølge dommen, at foreldrene ikke hadde gjort noe galt mot henne.

Nagler sin far Siden tingretten har politiet gjennomført et nytt avhør av jenta.

Etter det Dagbladet får opplyst forteller hun til politiet at faren har begått overgrep mot henne og andre personer. Hun går langt i å frikjenne sin egen mor, får Dagbladet opplyst. Erstatningskravet vil derfor også bare bli rettet mot far og ikke mor.

46-åringens forsvarer, advokat Frode Schill, ønsker ikke å kommentere opplysningene direkte.

- Vi får se hva som kommer. Min klient ser fram til å belyse saken og kanskje litt mer grundig enn forrige gang, sier Schill til Dagbladet.

Da jenta forklarte seg i tingretten benyttet hun retten til å nekte å forklare seg. Hun møtte blant annet sin mor utenfor rettslokalene og det ble en vanskelig situasjon for jenta.

DAGBLADET 2. februar
DAGBLADET 2. februar Vis mer

Hun må også vitne i Eidsivating lagmannsrett og partene har tro på at forholdene skal ligge bedre til rette denne gangen. Jentas bistandsadvokat tror det vil bli et lignende opplegg som forrige gang der foreldrene ikke få være i salen under jentas forklaring.

- Jeg regner med at forholdene rundt hennes situasjon blir ivaretatt, sier advokat Anne Kristine Bohinen.

Begge foreldrene har sittet varetektsfengslet siden dommen i februar.

Nye nabovitner Politiet har også gjort nye ransakinger hjemme i stefarens hus i Spania. Der fant politiet flere overgrepsbilder og over 100 000 kroner i kontanter. Storås sier det ikke er vesentlige nye beviser i saken siden tingretten.

DAGBLADET 20. januar
DAGBLADET 20. januar Vis mer

- Det blir å snu bunken på nytt, sier statsadvokaten.

Advokat Sverre Næss som forsvarer stefaren, sier kontantene stammer fra salget av et småbruk han hadde i Norge og ikke noe kriminelt.

- Min klient sier det blir greit å bli ferdig med saken nå, sier Næss.

DAGBLADET 11. januar.
DAGBLADET 11. januar. Vis mer

Advokat Steffen Brandstad som forsvarer moren (46) i Alvdal-huset varsler å innkalle flere av naboene i Alvdal.

- Vi har bedt påtalemyndigheten stevne fire nabovitner for å belyse at det har vært liten trafikk mellom nabohuset der det andre paret bor og der min klient bodde, sier Brandstad.

DAGBLADET 14. januar
DAGBLADET 14. januar Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media