HOLDT UTENFOR: - De hadde ikke tro på henne, og mot sin vilje ble hun holdt unna prøven, sier denne kvinnen om hvorfor skolen ikke ville at datteren skulle ta den nasjonale prøven. Foto: Jacques Hvistendahl
HOLDT UTENFOR: - De hadde ikke tro på henne, og mot sin vilje ble hun holdt unna prøven, sier denne kvinnen om hvorfor skolen ikke ville at datteren skulle ta den nasjonale prøven. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Datteren gråt i garderoben da klassen ble testet

Det forteller denne mora på Oslos vestkant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Å insinuere at det jukses i landets mest transparente og gjennomlyste skole, er absurd,» sa Oslos skolebyråd Torger Ødegaard til Dagbladet i forrige uke.

Dette har opprørt kvinnen fra Oslos vestkant, som Dagbladet møtte fredag.

- Det gir null tillit at han uttaler seg slik, uten en gang å undersøke saken, sier hun.

Nå forteller hun om hva som skjedde da datteren høsten 2009 skulle ta en nasjonal prøve i norsk i femte klasse. Mens de andre elevene tok prøven, ble hun sittende alene og gråte i garderoben.

Av hensyn til datteren vil ikke kvinnen ha hennes eller skolens navn på trykk.

- Holdt unna prøven - De hadde ikke tro på henne, og mot sin vilje ble hun holdt unna prøven, sier hun.

Reglene tilsier at elever i noen tilfeller «kan» fritas fra nasjonale prøver, men ikke at de «skal» fritas. Forskriftene til opplæringsloven sier dessuten at «eleven sjølv eller foreldra eller dei føresette kan likevel bestemme at eleven skal ta prøvene».

Mora som Dagbladet møter, er ikke enig i at datteren var en svak elev.

- Hun er ikke faglig svak, men hun hadde en utrygghet i forhold til skolen. Skolens begrunnelse for at hun ikke skulle ta prøven, var at hun ville føle seg utrygg i en stor sal med mange pc-er, forteller mora.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiftet skole Derfor foreslo hun å plassere datteren i et eget rom for å ta prøven, og at hun selv eller noen andre kunne sitte sammen med datteren.

Av en e-postutveksling som Dagbladet har sett, går det fram at skolen er fast bestemt på at datteren skal ha fritak, og at det ikke er ressurser til en spesiell ordning for datteren.

- Så kom hun hjem og fortalte at hun hadde sittet i garderoben mens de andre tok prøven. Hvorfor ringte de meg ikke, så jeg kunne komme og hente henne? Hun var kjempelei seg, forteller mora.

Hendelsen gjorde at datteren skiftet skole rett etterpå.

Mora sier også at det er kjent blant flere av foreldrene ved skolen at elevene bruker lenger tid på prøven enn de tilmålte 90 minuttene, og at elevene får hjelp.

Avviser framstillingen Rektor ved skolen skriver i en tekstmelding til Dagbladet at moras framstilling er feil, og at skolen følger Utdanningsdirektoratets føringer for de nasjonale prøvene. Hva som er feil, avslår rektoren å utdype, og viser til at enkeltsaker ikke kan kommenteres.

«Hvis dette stemmer, er det selvsagt ikke akseptabelt. Da bør moren ta kontakt med skolen,» skriver Oslos skolebyråd Torger Ødegaard (H) i en kommentar til saken.

Mora sier at hun ba om et møte med skolen, og at skolens representant da sa at dette ikke burde ha skjedd.