Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datteren lider av oppkastsyndrom

Datteren til Ellen Inger Aspaas (48) lider av en sjelden sykdom som fører til at hun kaster opp uten noen åpenbar grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er konklusjonen til avdelingsoverlege Jens B. Grøgaard ved Ullevål universitetssykehus, som ble oppnevnt som sakkyndig i saken.

Ellen Inger Aspaas ble i juni siktet for legemsbeskadigelse, mistenkt for å ha forgiftet datteren sin med arsenikk. I går ble siktelsen frafalt og den 48-årige

alenemoren renvasket.

Blir trolig frisk

Ifølge Grøgaard har datteren den sjeldne sykdommen Cyclic Vomiting Syndrome (CVS) - periodisk oppkast-syndrom. Det kjennetegnes av:

Gjentatte, alvorlige episoder med oppkast.

Varierende intervaller med normal helsetilstand mellom episodene.

Varigheten av episodene kan variere fra timer til dager.

Ifølge Grøgaard foreligger det ikke holdepunkter for forgiftning som årsak til sykdommen. Overlegen har etter undersøkelsen konkludert med at 8-åringens helsetilstand er meget god.

Grøgaard foreslår en utvidet utredning av jenta for å redusere risikoen for flere sykdomsperioder. Han skriver også at CVS hos de fleste forsvinner av seg selv etter noen år.

Refser politiet

Aspaas forsvarer, Christian Wiig, er sterkt kritisk til politiets arbeid:

- Politiet har hele tida sagt at de måtte reagere på at det ble funnet arsenikk i prøvene. Dette etter opplysning fra sykehuset i Sandnessjøen. Men ifølge Grøgaards rapport viser prøvene fra Sintefs kjemilaboratorium i Trondheim at man ikke kunne utelukke en arsenikkforgiftning. Det betyr jo ganske enkelt at man ikke har funnet noe som helst, sier Wiig, som vil be om å få se alle dokumenter som politiet sitter på, for «å se hvor det gikk galt».

Han vil og ha en uavhengig gransking av politiets og sykehusets behandling av saken.

Ellen Inger Aspaas kunne i går ettermiddag vende hjem til Brønnøysund - med datteren.

Etter at hun valgte å stå fram på TV og i pressen, har hun fått en rekke støtteerklæringer.

- Jeg opplever at alle har vært positive og støttet meg hele tida. Det er klart jeg opplever det som fint, sier Aspaas til Dagbladet.

HJEM I GÅR: Vel tre måneder etter at marerittet begynte, kunne Ellen Inger Aspaas (48) pakke sekken til datteren og ta henne med hjem til Brønnøysund. - Hun har gledet seg veldig til det, sier Aspaas til Dagbladet.