Nord-Korea

Datteren skaper ville rykter

Disse bildene fører til massive rykter om hvem som blir Kim Jong-uns arvtaker.

FØRSTE GANG: Det er få kjente detaljer om familien til Kim Jong-un. Nå viser han trolig dattera for første gang. Foto: AP / NTB
FØRSTE GANG: Det er få kjente detaljer om familien til Kim Jong-un. Nå viser han trolig dattera for første gang. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har Nord-Korea gjennomført en rekke rakettester som svar på felles militærøvelser mellom Sør-Korea og USA.

Under en testoppskyting av det interkontinentale missilet Hwasong-17 19. oktober, gikk Nord-Koreas leder Kim Jong-un hånd i hånd med det som skal være hans datter. Dette er første gang lederen har vist frem et av sine barn offentlig, ifølge New York Times.

Det er svært lite informasjon tilgjengelig rundt familien som sitter på makten i Nord-Korea, og angivelig har ingen fra utsiden noen gang sett noen av lederens andre barn. Ifølge Sør-Koreas etterretningstjeneste har han til sammen tre barn: to jenter og en gutt.

Bildene av lederen og hans datter har skapt enorme spekulasjoner rundt framtida til dynastiet som har regjert Nord-Korea i over sju tiår.

SPEKULERES: Kim Jong-uns fravær har den siste tida ført til spekulasjoner rundt diktatorens helse. Video: AP Vis mer

«Elskede kone og datter»

I kjølvannet av datteras første offentlige opptreden, har artikler og meningsinnlegg om hvorvidt hun kan være arvtakeren til Kim Jong-uns lederposisjon florert i flere internasjonale medier de siste dagene.

Bildene av datteren dukket først opp i avisa Rodong Sonmun, Nord-Koreas største statlige nyhetsmedie. De skriver blant annet at diktatoren deltok på rakettoppskytingen «med sin elskede kone og datter».

LEIDE HENDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un og hans datter holdt hender under rakettoppskytingen 19. oktober. FOTO: AP / NTB
LEIDE HENDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un og hans datter holdt hender under rakettoppskytingen 19. oktober. FOTO: AP / NTB Vis mer

Selv om det ikke stod noe om datterens navn, har Sør-Koreas etterretningstjeneste identifisert navnet henne som Ju Ae, ifølge The Guardian. Det er heller ikke klargjort hvor gammel hun er, men ryktene skal ha det til at hun er mellom 10 og 13 år gammel.

Usannsynlig

Til tross for at spekulasjonene nå i stor grad handler om hvorvidt lederens datter vil arve makten, er enkelte eksperter uenig i at dette er et realistisk utfall.

Leonid Petrov, en Nord-Korea-ekspert ved International College of Management i Sydney, forteller til The Guardian at han tror sjansen er lav for at landets neste leder blir en kvinne.

I STUSS: Nord-Koreas statseide TV-kanal slapp en dokumentar som skal dokumentere Kim Jong-uns store bragder det siste året. Det er likevel en liten detalj mange seere biter seg merke i. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: KRT/AP Vis mer

- Det er usannsynlig at noen av kvinnene i Kims familie vil stå alene om å regjere i Nord-Korea. Skulle det vise seg at det ikke finnes noen mannlige arvtagere, tror jeg heller det kommer til å dannes et kollektivt lederskap bestående av flere personer, hvor kvinnene i familien får sentrale lederposisjoner.

- Skulle det likevel vise seg å bli en kvinnelig arvtager, er sjansen større for at det blir Kims søster, Kim Yo-jong.

SØSTER: Kim Yo-jong på talerstolen i Pyongyang i august. FOTO: AP/NTB
SØSTER: Kim Yo-jong på talerstolen i Pyongyang i august. FOTO: AP/NTB Vis mer

I motsetning til Kim Jong-uns barn, har søsteren Yo-Jong vært alt annet enn usynlig for resten av verden.

På tirdsag kom hun med en advarsel til USA, hvor hun blant annet sa at landet vil stå overfor «en fatal sikkerhetskrise» hvis de «fortsetter å presse FN til å fordømme Nord-Koreas testoppskyting av raketter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer