Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datteren var bare sju da hun døde av meslinger. Nå går Roald Dahls rørende brev verden rundt

- Det er nesten kriminelt å ikke vaksinere barnet ditt.

KNUST: Roald Dahl ble ifølge den nye autoriserte biografien om hans liv, «Storyteller», knust av datteren Olivias (7) død i 1962. Et brev han skrev om viktigheten av meslingvaksiner 26 år etter går nå verden rundt som følge av et meslingutbrudd og de mange vaksinemotstanderne i USA.
Arkivfoto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet
KNUST: Roald Dahl ble ifølge den nye autoriserte biografien om hans liv, «Storyteller», knust av datteren Olivias (7) død i 1962. Et brev han skrev om viktigheten av meslingvaksiner 26 år etter går nå verden rundt som følge av et meslingutbrudd og de mange vaksinemotstanderne i USA. Arkivfoto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norsk-britiske forfatteren Roald Dahl, er kanskje mest kjent for sine lystige barnebøker.

Han opplevde imidlertid en forferdelig, personlig tragedie da hans datter Olivia Dahl døde av sykdommen meslinger i 1962.

Det tok Roald Dahl 26 år å skrive om tragedien i et åpent brev. Nå er brevet, skrevet to år før Dahls død i 1990, virkelig kommet fram i lyset etter et nylig meslingutbrudd i USA.

Motstandere Det er totalt påvist 74 tilfeller av meslinger i California, i tillegg til 14 i andre stater på USAs vestkyst og i Mexico

De fleste av tilfellene kan spores tilbake til et utbrudd som startet i Disneyland, trolig brakt til USA av en smittet person fra utlandet. Utbruddet har fornyet debatten om den såkalte antivaksinebevegelsen, der enkelte foreldre nekter å vaksinere sin barn fordi de frykter bieffekter av vaksiner.

Bevegelsen fikk vind i seilene av et rykte om at vaksiner kunne føre til autisme, en teori som for lengst er avvist, skriver NTB.

Roald Dahls datter døde av meslinger i 1962, vaksinen som kunne forhindret sykdommen, kom ifølge CBS News ut i 1963.

I 1988 skrev forfatteren et personlig og rørende brev til britiske helsemyndigheter. Der ba han innstendig om at foreldre ikke måtte nekte at barn fikk den viktige vaksinen.

«Olivia, min eldste datter, fikk meslinger da hun var sju. Under sykdomsforløpet, husker jeg at jeg ofte leste for henne på senga, og var ikke særlig bekymret» skriver han.

Så forklarer Dahl hvordan datteren en dag føltes søvnig.

«Én time seinere var hun bevisstløs. Tolv timer seinere var hun død. Det var ingenting legene kunne gjøre for å redde henne. Det var for 24 år siden i 1962, men selv nå, om et barn med meslinger får den samme dødelige reaksjonen som Olivia fikk, kunne ikke legene reddet henne.»

- Gode og trygge vaksiner «På en annen side, er det i dag noe foreldre kan gjøre for å forhindre en slik tragedie for sine barn.»

«Gode og trygge vaksiner er tilgjengelig for alle familier, og det eneste du trenger å gjøre er å få en lege til å administrere det hele. Det er ikke allment akseptert at meslinger kan være en farlig sykdom. Tro meg, det er det. De foreldrene som nå nekter at barna skal bli immune mot meslinger, risikerer etter min mening sine barns liv.»

«Det er nesten kriminelt å nekte barnet ditt vaksine» skriver han videre.

Dahls første kone, Patricia Neal, forteller ifølge The Telegraph, i den autoriserte Roald Dahl-biografien «Storyteller» - som kom i 2010 - at Dahl var knust over dødsfallet. Han skal ikke ha snakket om datteren, men dediserte bøkene «Verdens største fersken» (James and the Giant Peach) til datteren, utgitt før hennes død i 1961.

Boka «SVK» (The BFG) fra 1989 er også dedisert til datteren Olivia.

The Telegraph har også utdrag fra Roald Dahls dagbok, der han forteller om datterens sykdom.

Brevet han har skrevet, har vært kjent relativt lenge, men blir nå virkelig hevet som følge av vaksinedebatten i USA, skriver blant annet Washington Post og Mashable.

- Viktig med vaksine Overlege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet har registrert utbruddet i USA, og Roald Dahls brev.

- Han hadde ikke noe valg. Det var ingen vaksine tilgjengelig, som vi har i dag. Vi oppfordrer alle til å følge vaksinasjonsskjema, og meslinger er en ekstremt smittsomt sykdom. For mange vil sykdommen gå over av seg selv, men for en ganske stor del kan det føre til komplikasjoner som lungebetennelse, og for noen er det en dødelig sykdom, sier Hauge til Dagbladet.

Hun sier det nok er flere årsaker til at enkelte i USA har nektet å ta vaksinene.

- Det er en miks av vaksineskepsis og alternative bevegelser som tror det er godt for kroppen å bli syk. I Norge er det høy vaksinasjonsdekning på meslinger, og den skal helst være godt over 90 prosent. Man må passe på at vaksinasjonsdekningen er god. Vi ser at det er «lommer» av meslingutbrudd også i Europa, der for eksempel religiøse grupper nekter å vaksinere seg, sier hun.

Hun avfeier også påstandene om at vaksinen kan føre til autisme.

- Den forskningen som påsto at vaksinen hadde en sammenheng med autisme har gjort mye skade. Forskningen har siden blitt trukket, og legen mistet lisensen. Det var data som var funnet på, sier hun.