Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forviklinger på tinghuset

Datterens klient knabbet advokatmorens lommebok

Mann stjal Ellen Holager Andenæs lommebok i lunsjpausen, ble fanget på video, nektet plent, men ga opp da forsvarerdatteren til advokaten ringte med streng beskjed.

OFFER: Advokat Ellen Holager Andenæs ble frastjålet lommeboka på tinghuset i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OFFER: Advokat Ellen Holager Andenæs ble frastjålet lommeboka på tinghuset i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en vanlig arbeidsdag for advokat Ellen Holager Andenæs sist fredag. Hun førte sin klients sak i rom 250 og gikk som vanlig i kantina da det var en kort pause.

- Jeg var dypt inne i en diskusjon med en forsvarer og plutselig måtte vi løpe tilbake til rettssalen, sier Ellen Holager Andenæs.

Det hun ikke husket var lommeboka som ble liggende igjen i sofaen.

Tre personer som var tilhørere i en annen sak i tinghuset kom så bort til bordet.

En av de tre holdt opp lommeboka og så seg rundt for å finne den som hadde glemt den, men før han fikk sagt noe puttet en av de andre karene pengepungen i lomma.

- Da jeg skulle gå til lunsj oppdaget jeg at lommeboka var borte. Jeg sjekket i rettssalen og rundt om kring. Sjekket i sikkerhetskontrollen om den hadde ramlet ut der, sier Andenæs, som til slutt måtte gi opp.

Tar grep

På vei inn nevnte hun hendelsen til politifolkene som passer på utenfor rettssalen.

- Da satte de i gang på eget tiltak. Dette skulle ikke politiet eller sikkerhetsvaktene ha noe av, sier Holager Andenæs.

Det tjuvradden ikke regnet med var tinghusets mange overvåkingskameraer.

Politiet tok overvåkingsvideoen nærmere i ettersyn og oppdaget at gjerningsmannen ikke hadde forlatt åstedet.

- Han satt som tilhører et annet sted på huset. Politiet hentet ham ut av rettssalen og førte ham til arresten i kjelleren, sier Holager Andenæs.

Personen som borttok lommeboka nektet blankt, til tross for overveldende og definitive bevis på video. Politiet sjekket jakker og vesker i den aktuelle rettssalen, men Andenæs lommebok var ikke å oppdrive.

Kjenning

Da sikkerhetsvaktene og politet gjorde nærmere undersøkelser viste det seg at mannen som knabba lommeboka til Ellen Holager Andenes sto oppført med en egen forsvarer. Ingen ringere enn Holager Andenæs datter - advokat Ida Andenæs.

Sikkerhetsvakten ringte opp datteren, forklarte situasjonen og ga så røret til lommeboktjuven.

OPPKLART: Advokat Ida Andenæs, datter av Ellen Holager Andenæs, måtte ta grep med sin klient. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
OPPKLART: Advokat Ida Andenæs, datter av Ellen Holager Andenæs, måtte ta grep med sin klient. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Du vet at du har rappa lommeboka til muttern. Gi den tilbake, sa Ida Andenæs til klienten sin på telefon.

- Deretter oppfordret jeg ham på det sterkeste til å opplyse om hvor lommeboken befant seg, sier Ida Andenæs.

Gjerningsmannen skal så ha blitt lang i maska og innrømmet å ha tatt med seg lommeboka.

Vilt

Politiet tok mannen med seg på en kjøretur og kom tilbake med lommeboka.

- Jeg fikk tilbake kontantene også. 2000 kroner. Han ble veldig samarbeidsvillig da han fikk snakket litt med advokaten sin. Jeg synes han var real, sier Ellen Holager Andenæs, som ikke har til vane for å glemme lommeboka si rundt om kring.

- Hva gir du meg, dette er en helt vill historie. Dette har vi ledd mye av i ettertid, sier Ida Andenæs lattermildt på telefon med Dagbladet.

Andenæs senior er på sin side veldig imponert over innsatsen til tinghus-politiet som oppklarte tyveriet.

- Moralen er at man ikke skal gjøre det minste ureglementert inne på tinghuset. Der har de full kontroll, sier Ellen Holager Andenæs.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!