KONTROVERSIELT: En britisk kvinne kjemper nå en desperat rettskamp for å få tillatelse til å bli gravid med sitt eget barnebarn ved hjelp av kunstig befruktning og sin døde datters eggceller. Illustrasjonsfoto:Jørn H.Moen/Dagbladet
KONTROVERSIELT: En britisk kvinne kjemper nå en desperat rettskamp for å få tillatelse til å bli gravid med sitt eget barnebarn ved hjelp av kunstig befruktning og sin døde datters eggceller. Illustrasjonsfoto:Jørn H.Moen/DagbladetVis mer

Datterens siste ønske på dødsleiet var at moren (59) skulle føde hennes barn

Går rettens vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En britisk kvinne kjemper nå en desperat rettskamp for å få tillatelse til å bli gravid med sitt eget barnebarn ved hjelp av kunstig befruktning og sin døde datters eggceller.

Ifølge den engelske avisa Daily Mail er denne saken den første av sitt slag i verden. Moren, som er 59 år gammel, og hennes ektemann hevder nemlig at datterens siste ønske var at en av hennes nedfryste eggceller skulle befruktes og at barnet skulle bæres frem av hennes egen mor.

Dette vil også være parets eneste mulighet til å bli besteforeldre da deres eneste datter døde som følge av tarmkreft for fire år siden. Hun var ifølge avisa i 20-årene.

Vil til New York Da hun ble syk valgte hun å fryse ned noen eggceller i tilfelle hun skulle vinne kampen mot kreften, men det gjorde hun tragisk nok ikke.

Problemet for ekteparet er at ingen klinikker i Storbritannia har sagt seg villige til å gjennomføre behandlingen da det er svært små sjanser for at den vil være vellykket i hennes alder. Og skulle de lykkes og kvinnen bli gravid, vil både hennes og barnets helse være i fare.

Likevel er ekteparet fast bestemt på å gjennomføre behandlingen i New York til en pris av 450 000 norske kroner. Myndighetene har avslått søknaden om å få eggene transportert ut av landet, men foreldrene akter å anke denne avgjørelsen til høyesterett.

- Jeg har aldri før hørt om en slik sak hvor noen er surrogatmor for sin egen døde datter. Jeg tror trygt vi kan si at det er første gang i verdenshistorien, sier lege Mohammed Taranissi ved en tilsvarende klinikk i London.

- Potensielt forstyrrende Saken har naturlig også vekket oppsikt og skapt kontroverser på flere nivåer blant både politikere og interessegrupper.

- Jeg forstår ikke hvordan noen kunne ønske seg å gjøre noe slikt. Jeg vil ha alvorlige reservasjoner mot en slik løsning. Potensielt er det veldig forstyrrende, sier den konservative polikeren David Davies til avisa.

På den andre siden er det de som kjenner seg igjen i ekteparets situasjon. Annie Casserley, som selv var surrogatmor for sitt eget barnebarn, mener det er opp til 59-åringen å bestemme.

- Dersom det var hennes datters ønske og hun ønsker å innfri det, da er det helt og holdent hennes valg.