Datter'n og fatter'n råder Thorbjørn og Jens

Når Thorbjørn Jagland skal på TV, blir han drillet av medierådgiver Øystein Singsaas (53). Før Jens Stoltenberg skal i ilden, lytter han til politisk rådgiver Hilde Singsaas (27). Men lederstriden som herjer Ap etter et elendig valgresultat, ødelegger ikke for forholdet mellom far og datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er opptatt av at vi jobber på samme lag. Lederdebatten som går i media er ikke noe problem for oss fordi det ikke er noen rivalisering mellom Thorbjørn og Jens, sier Øystein Singsaas til Dagbladet.

- Jeg føler at vi jobber sammen for Arbeiderpartiet. Lederdebatten preger ikke min jobb, for jeg opplever ikke at det er noen kamp, forteller Hilde.

Mest omtalte

Far og datter er rådgivere for landets mest omtalte lederpar om dagen: Ap-leder Thorbjørn Jagland og nestleder Jens Stoltenberg. Eventuelle problemer mellom Ap-toppene blir i familien.

I går møttes far og datter til middag. Men lederstriden er ikke noe diskusjonstema, skal vi tro Øystein.

- Nei, dette er ikke noe tema når vi møtes, men vi diskuterer mye politikk. Det har vi alltid gjort. Det er kanskje fordi Hilde kommer fra et hjem med samfunnsengasjement og politiske diskusjoner at hun har begynt med politikk, sier Øystein.

- Ja, diskusjonene hjemme ligger nok til grunn for mitt politiske engasjement, men det var vel tilfeldig at jeg begynte med politikk, forteller Hilde.

Jobbet med Gro

Den tidligere NRK-medarbeideren Øystein Singsaas gikk inn i politikken som statssekretær og pressetalsmann for Gro. Da noen i partiet fant ut at Jagland trengte medierådgivning i valgkampen, kom Øystein til unnsetning. Nå er han reengasjert på deltid ut året.

Datteren Hilde var i innspurten av sin hovedoppgave i statsvitenskap da daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad ringte etter en rådgiver. Nå er Hilde rådgiver i Ap's stortingsgruppe, for energifraksjonen der Jens Stoltenberg er leder.

Ved siden av arbeidet for fraksjonen, er Hildes jobb å sørge for at Jens har alle tall og fakta han trenger. Hun hjelper også til med taleskriving og avisinnlegg og forbereder Jens' deltakelse på fylkesårsmøter og andre partimøter.

- Talene lager vi gjerne sammen. Jens snakker og jeg skriver. Ellers er jeg jo en samtalepartner.

- Har du makt?

- Jeg har innflytelse fordi jeg gir råd Jens lytter til, men jeg vil ikke si at jeg har makt, sier Hilde.

Medietrening

Øystein understreker at han er rådgiver for hele partiledelsen, og avslører at han også har drevet medietrening med Jens.

- Trenger han det, da?

- Alle kan bli bedre. Og Jens er veldig opptatt av å forberede seg best mulig. Han bruker mye tid foran debatter og opptredener, sier Øystein.

Men mest jobber Øystein Singsaas med partileder Thorbjørn Jagland, som et stort antall av hans egne ordførere mener mangler TV-sjarm.

- Har så Øystein Singsaas vært til hjelp?

- Det må Jagland selv svare på. Men jeg føler vi har hatt et godt samarbeid. Tross begredelig valgresulat, mener jeg Jagland gjorde en god valgkamp, sier Øystein.

Hemmelige råd

- Jagland må tåle kritikk etter et elendig valg, sa selveste LO-leder Yngve Hågensen denne helga. Og lederstriden rir partiet. I dagene og ukene som kommer, kan Jagland trenge gode råd.

Men hvilke råd Øystein Singsaas vil gi sin mann, vil han selvsagt ikke ut med.

- Jeg gir alltid råd direkte til den det gjelder, ikke via media. Det er et etisk prinsipp, slår rådgiveren fast.

SAMMEN FOR AP: - Vi er opptatt av at vi jobber på samme lag, sier datter og far Hilde og Øystein Singsaas.