Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David (42) ble holdt fanget av Taliban i sju måneder og ti dager

Nå forteller han om tiden i fangenskap i området hvor Taliban nå angripes av den pakistanske hær.

TATT TIL FANGE: Journalist i New York Times, David Rohde, ble holdt fanget i sju måneder og ti dager i området hvor Taliban nå angripes i Pakistan. Dette bildet viser Rohde mens han intervjuer afghanere i Helmand-regionen i august-september 2007. FOTO: AFP/Tomas Munita for The New York Times
TATT TIL FANGE: Journalist i New York Times, David Rohde, ble holdt fanget i sju måneder og ti dager i området hvor Taliban nå angripes i Pakistan. Dette bildet viser Rohde mens han intervjuer afghanere i Helmand-regionen i august-september 2007. FOTO: AFP/Tomas Munita for The New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) I november i fjor var den amerikanske New York Times-journalisten David Rohde (42) på vei gjennom ørkenen for å intervjue en Talibanleder, da bevæpnede menn omringet bilen kjørte i.

De beordret hans afghanske kollega og en afghansk sjåfør ut av bilen. Selv ble Rohde sittende igjen og tenke på kona og familien. Han regnet med å bli drept innen kort tid.

Ble banket opp
Utenfor ble hans venner banket opp av de bevæpnede mennene. Like etter ble også Rohde bedt om å komme ut av bilen. De andre to var forsvunnet og han visste ikke om de var døde.

- Jeg fikk beskjed om å ta noen skritt oppover på en sanddyne. Mens en av mennene pekte på meg med riflen sin, tok den andre fra meg brillene, notatblokken, penn og kamera, forteller Rohde i et eget essey i avisa New York Times.
Teksten er den første av fem deler i en større serie - og i morgen publiseres neste del av Rohdes fortelling.

- Jeg fikk bind for øynene og hendene ble bunnet bak på ryggen min. Hjertet mitt hamret og svetten silte, skriver Rohde.

Trodde han skulle bli drept

Han sa ordet «Habarnigar» til dem, hvilket betyr journalist på Dari. Deretter sa han «salaam», som er det arabiske uttrykket for fred.

- Jeg ventet på lyden av skudd. Jeg visste at jeg kanskje kom til å dø, men beholdt utrolig nok roen, sier Rohde.

Den prisvinnende journalisten har jobbet i sju år i denne regionen, men hadde ikke blitt utsatt for kidnapping i dette området tidligere.

Rohde ble fraktet til et leirhus midt i en fjellkjøft i den afghanske ørkenen. Der møtte han igjen sjåføren og den afghanske journalisten. Sammen ble de presentert for Talibanlederen Mullah Atiqullah.

Grådighet og løgner

Den første tiden i fangenskap imponerte Taliban-kidnapperne Rohde; de behandlet ham godt og gav ham tilstrekkelig mat og drikke. Men de betraktet ham samtidig som uren, og hans afghanske medfanger ble svært dårlig behandlet. Etterhvert hatet han dem, forteller ham. De hevdet de var islams sanne krigere, men løgnene og grådigheten var tydelig.

I et forsøk på slippe løs, overdrev han hvor mye løsepenger de kunne få for ham. Etterhvert ble det klart at talibanerne hadde liten interesse av å lykkes i forhandlingene for å få ham fri.

Samtidig sier journalisten at han forstår hvordan de vestlige krigene og politikken var mislykkes, og hadde radikalisert mennene.

PRISVINNENDE JOURNALIST: Amerikanske David Rohde (42) har vunnet flere journalistpriser for sitt arbeid. I sju år jobbet han som journalist i områdene rundt Afghanistan og Pakistan før han ble tatt til fange av Taliban. FOTO: AP/Charles Krupa
PRISVINNENDE JOURNALIST: Amerikanske David Rohde (42) har vunnet flere journalistpriser for sitt arbeid. I sju år jobbet han som journalist i områdene rundt Afghanistan og Pakistan før han ble tatt til fange av Taliban. FOTO: AP/Charles Krupa Vis mer

Fraktet til Sør-Waziristan
Han og hans menn holdt dem fanget i sju måneder og ti dager. De første ti dagene ble de holdt i Afghanistan, men ble deretter flyttet til Nord- og Sør-Waziristan hvor den pakistanske hæren nå rykker inn med store offensiver i et forsøk på å fjerne Taliban.

Etter at Rohde ble frigitt fra fangenskap og kom tilbake til sin familie, har han innrømmet at han undervurderte hvor ekstreme Taliban var blitt i dette området.

- Fram til jeg ble kidnappet, så jeg må dem som en lett versjon av Al Qaeda. Da jeg levde sammen med disse menneskene, lærte jeg målene til Taliban i dette området var langt mer ambisiøse, skriver Rohde.

Kolleger taus om kidnapping
I de sju månedene han ble holdt fanget, forsøkte hans kolleger i New York Times å få media til å la være å skrive om kidnappingen.

De mente dette ville øke Rohdes sjanser for å bli løslatt. Avisen skal også ha forsøkt å betale Taliban for å få tilbake reporteren i live.

Først etter at han lyktes i å rømme, skrev New York Times om kidnappingen.

Ikke første gang
I 1995 ble David Rohde arrestert av bosniske-serbiske myndigheter i forbindelse med at han skrev om Srebrenica-massakeren. Den gang ble han holdt fengslet i ti dager.

LØSLATT: David Rohde klemmer nevøen sin, Steven Rohde, på flyplassen i Boston etter å ha blitt frigitt fra fangenskapet som bosniske serbere holdt ham i. Dette var i 1995. 19.juni 2009 ble han frigitt fra fangenskap fra Taliban. FOTO: AFP/STUART CAHILL
LØSLATT: David Rohde klemmer nevøen sin, Steven Rohde, på flyplassen i Boston etter å ha blitt frigitt fra fangenskapet som bosniske serbere holdt ham i. Dette var i 1995. 19.juni 2009 ble han frigitt fra fangenskap fra Taliban. FOTO: AFP/STUART CAHILL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling