Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Attenboroughs nye dokumentarserie

David Attenboroughs filmteam brøt reglene for å redde pingvinene fra å fryse i hjel

- Høyst uvanlig å gripe inn.

TOK GREP: BBCs filmteam gjorde et unntak fra regelen om å ikke gripe inn i naturen, da de filmet siste episode av dokumentarserien «Dynasties». Foto: BBC
TOK GREP: BBCs filmteam gjorde et unntak fra regelen om å ikke gripe inn i naturen, da de filmet siste episode av dokumentarserien «Dynasties». Foto: BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en uskreven regel blant naturdokumentarister å observere, men ikke bryte inn i naturen.

Et dokumentarteam fra den britiske TV-kanalen BBC gjorde et unntak fra regelen da de filmet den siste episoden av Sir David Attenboroughs nyeste dokumentarserie «Dynasties».

I episoden, som ble sendt på britisk TV søndag, tas seerne med til en koloni med keiserpingviner i Antarktis, mens de kjemper for å overleve vinteren på en av jordas mest brutale plasser.

Etter en kraftig storm ble noen av pingvinmødrene og ungene deres fanget i en isdekket kløft mens temperaturen sank ned mot 50 minusgrader. Noen av barna hadde allerede frosset til døde av den bitende kulda.

Flere av dem som overlevde ble forlatt av mødrene sine når de ikke klarte å komme seg opp den bratte skråningen. Det ble hardt for filmteamet å være vitne til.

- Jeg vet det er naturens gang, men det er utrolig hardt å se. Det er fugler med barn der nede, sier en av kameramennene, oppløst i tårer.

Grep inn

Den verdensberømte britiske naturprogramlederen og filmskaperen Sir David Attenborough, som står bak serien, er kjent for sine strenge regler mot å gripe inn i naturen.

Likevel valgte teamet å gjøre et unntak denne gangen.

Etter at stormen hadde lagt seg to dager seinere, kom de tilbake og så at situasjonen hadde forverret seg. Da bestemte de seg for å bygge en liten trapp for å gjøre det enklere for de gjenværende pingvinene å komme seg opp trygt.

- Vi valgte å gripe inn passivt, sier regissør Will Lawson.

- Da vi hadde gravd ut den lille trappa, overlot vi resten til fuglene, men vi ble veldig glade da de bestemte seg for å bruke den.

- Høyst uvanlig

Til tross for sin store kjepphest om å la naturen gå sin gang, mener selv Attenborough at det var riktig å gripe inn denne gangen.

- Det er høyst uvanlig at et filmteam griper inn, men de innså at de kunne redde noen av fuglene bare ved å grave ut noen trappetrinn i isen, sier han i et videoklipp publisert av livsstilsmagasinet Country Living.

FORGRIPER SEG PÅ PINGVINEN: Forskere klør seg i hodet etter at de har kommet over flere antarktiske pelsseler som tvinger seg på kongepingviner og parrer seg med dem på øya Marion Island i Antarktis. Video: Polar Biology / W.A. Haddad Vis mer Vis mer

Også seriens produsent, Mike Gunton, stiller seg bak teamets beslutning.

- Vi har en regel om at det er veldig farlig å gripe inn i naturen, men disse pingvinene hadde dødd av de ekstreme forholdene hvis ingen hadde gjort noe, sa han på en pressekonferanse i forkant av lanseringen.

- Ville bare utsatt døden

Da BBC-serien «Africa» ble sendt i 2013 var det en litt annen virkelighet vi ble vitne til. Da så teamet og publikum smertelig på mens en liten baby-elefant døde av sult.

Den gang forsvarte Attenborough beslutningen om å filme den døende elefanten uten å gripe inn i.

- I dette tilfellet ville vi bare utsatt døden, og gjort alt uendelig mye verre. Tragedie er en del av livet, og det må vi vise fram. Livet er ikke bare en solskinnshistorie, sa han til Country Living.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!