Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Camelon

De konservatives leder David Cameron beskyldes for å være mer opptatt av stil enn innhold. Sånn går det når en kopierer Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): En sjarmerende 39-åring med rødt slips holdt denne uka sin første landsmøtetale som partileder. Han lovet å være tøff mot kriminalitet og tøff mot årsakene til kriminalitet. Han lovet økonomisk stabilitet i Storbritannia, men avfeide krav om skattelettelse. Han forsikret at partiet alltid ville støtte det nasjonale helsevesenet (NHS) med alle nødvendige midler. Og at NHS er et symbol på den kollektive vilje og sosiale solidaritet.

MANNEN HETER ikke Tony Blair. Og vi er ikke 1994. Dette er 2006. Og David Cameron har nettopp fortalt Margaret Thatchers konservative partifeller, «toryene», at det ikke er noen vei tilbake. Der Thatcher slo fast at det ikke var noe som het samfunn, snakker Cameron om behovet for å ta sosialt ansvar.Da han så hyllet demokratenes tidligere visepresident Al Gores miljøfilm, fant han ut at han kanskje hadde dratt strikken vel langt. - Det er ikke slik at jeg nå skal begynne å omfavne trærne, beroliget Cameron. Det gikk et gys gjennom forsamlingen i Bournemouth da småbarnsfaren ga beskjed om at det var på tide å akseptere homofile partnerskap (en lov mange konservative prøver å glemme at de stemte for), enslige foreldre (141 år etter at dronning Victoria skiftet til svart) og nye boligprosjekter på landet (de konservative får bare stemmene til 16 % av dem som bor i kommunale boliger).

DEN NYE PARTILOGOEN er et tre med grønne blader og blå stamme. Og klikker du deg inn på www.webcameron.org.uk, så kan du se mannen som per i dag ligger an til å vinne det neste parlamentsvalget prøve og ta oppvasken hjemme i glamurbane Notting Hill. - I himmelens navn, hvilket parti er dette? Ikke det konservative partiet? Ikke vær dum. Det kan det ikke være, stønner Matthew Engel i Financial Times. - Akkurat som en Blair-tale - bare ikke fullt så god, humrer Simon Carr i The Independent. - Cameron prøver å forvandle «New Tory» til et parti som er anti-næringsliv og for høyere skatter, skremmer Anatole Kaletsky i The Times.

KANSKJE DAVID CAMERON OGSÅskulle ha kontaktet Oscar-vinner Kevin Spacey for å få et par tips til framførelsen. Slik statsminister Tony Blair gjorde før Labours landsmøte i slutten av september. Trebarnsfaren har sjøl i et privat middagsselskap kalt seg den naturlige politiske arvtakeren til Tony Blair. Labour-lederen blir av sine fiender kalt en «skap-Tory». Han vant tre strake valg etter at han sparket de Thatcher-fortumlede fagforeningene mens de lå nede, og videreført «jernladyens» økonomiske politikk. - Jeg er ikke neo-konservativ. Jeg er en liberal konservativ, sa Cameron i landsmøtetalen. Akkurat det var det ingen som lurte på. Gjennom sin «Medfølende konservatisme» prøver Eton-utdannede Cameron å føre partiet inn mot det politiske sentrum der flertallet av velgerne befinner seg. Slik Fredrik Reinfeldt lyktes med i Sverige. Slik Blair lærte av Bill Clinton. - Arbeiderpartiet stjal Høyres klær mens vi var ute og badet, sa tidligere statsminister Jan P. Syse i sin tid. Foreløpig vet ikke David Cameron helt hvilke av Tony Blairs dresser han liker best.