SEIERHERREN: David Cameron har grunn til å juble. De konservative ble største parti under valget 6. mai. Nå ser det ut til at han blir statsminister også. Foto: REUTERS/Carl de Souza/SCANPIX
SEIERHERREN: David Cameron har grunn til å juble. De konservative ble største parti under valget 6. mai. Nå ser det ut til at han blir statsminister også. Foto: REUTERS/Carl de Souza/SCANPIXVis mer

- David Cameron blir ny statsminister

Gordon Brown gir seg i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Evening Standard melder at Gordon Brown trekker seg, og lar De konservatives leder David Cameron bli Storbritannias nye statsminister.

Det skjer etter at britiske medier i hele dag har spekulert i at valgthrilleren nærmer seg slutten.

Cameron ble for kort tid siden observert smilende, da han kom ut fra et møte med partifeller. Han er nå ankommet hovedkvarteret, der mange av de konservative parlamentsmedlemmene har kontor.

Senere i kveld skal Liberaldemokratene ha møte klokka 20.30. Tidligere politisk redaktør i The Sun, George Pascoe Watsonn, twitrer at Liberal-demokratene får seks regjeringsposter, og at Clegg blir visestatsminister.

- Clegg visestatsministerNyheten om at Brown trekker seg i kveld, kom omtrent samtidig med at BBC meldte at Arbeiderpartiet har gitt opp å forhandle videre med Liberaldemokratene. Også Sky News har kilder som sier at samtalene mellom de partiene ikke førte fram.

En venn av Brown sier til Evening Standard:

- Avtalen med Clegg var bare ikke mulig.

Men den ubekreftede informasjonen er stikk i strid med en uttalelse fra Browns talsmann, som sier til Reuters at statsministeren ikke har trukket seg.

Ifølge BBCs reporter utenfor i Downing Street 10 ble store poser båret ut av statsministerboligen og puttet i biler. Det ble tolket dit hen at statsminister Brown gjorde seg klar til å flytte. Posene viste seg imidlertid å inneholde politiutstyr, ikke Browns eiendeler.

I REGJERING: Alt tyder på at Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har klart å komme i regjeringsposisjon etter valget 6. mai. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/SCANPIX
I REGJERING: Alt tyder på at Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har klart å komme i regjeringsposisjon etter valget 6. mai. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/SCANPIX Vis mer

Høyt spillDe konservative og Liberaldemokratene har i ettermiddag sittet i formelle samtaler siden klokken 15 i dag. Tidligere på dagen hadde Clegg og Cameron et time langt lunsjmøte.

Samtidig ble dagen innledet med samtaler mellom Liberaldemokratene og Arbeiderpartiet, etter at det overraskende ble annonsert i går. Men forsøket på å få til en avtale med Liberaldemokratene vakte motstand innad i Arbeiderpartiet, og Clegg måtte tåle kritikk for at han drev et høyt politisk spill.

Ifølge The Times er det nå bare et tidsspørsmål før Brown er ute av statsministerboligen og har overlatt roret til Cameron.

- Gordon Brown å komme seg ut av nummer 10 så fort som mulig. Men konstitusjonelt sett kan han ikke dra før han har bedt dronningen om å innsette David Cameron, skriver avisa.

Ifølge deres kilder på regjeringsplan avventer Brown utfallet av Liberaldemokratenes møte senere i kveld.

Innen 24 timerTradisjonen tilsier at statsministeren må dra til Buckingham Palace for å møte dronningen og formelt søke avskjed. Ifølge kilder ble dronningen fløyet inn 16.30 i ettermiddag.

Det er ventet at Cameron vil ta turen til slottet innen 24 timer for å formelt bli innsatt som statsminister, skriver Daily Mail.

Ved valget 6. mai ble De konservative det største partiet med 307 seter. Labour og Liberaldemokratene fikk henholdsvis 258 og 57 representanter.

En eventuell koallisjon mellom Liberaldemokratene og De konservative vil ha rent flertall, med 364 seter.

NYTT OPPDRAG: Mens det foregikk hektiske regjeringsforhandlinger, var dronningen opptatt på annet hold. Nå må hun trolig ønske en ny statsminister velkommen. Foto: AP Photo/Anthony Devlin/SCANPIX
NYTT OPPDRAG: Mens det foregikk hektiske regjeringsforhandlinger, var dronningen opptatt på annet hold. Nå må hun trolig ønske en ny statsminister velkommen. Foto: AP Photo/Anthony Devlin/SCANPIX Vis mer