Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Cameron fikk «den feite ræva» midt i fleisen

Anti-EU partiet vant valget Cameron ikke burde tape.

TRIUMF: UKIPs leder Nigel Farage klapper. Det gjør også nattas vinner Mark Reckless. (BRITAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS) Scanpix
TRIUMF: UKIPs leder Nigel Farage klapper. Det gjør også nattas vinner Mark Reckless. (BRITAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UKIP vant i natt suppleringsvalget i Rochester and Strood. Det ble et katastrofevalg for de konservative og statsminister David Cameron, som mistet setet. Suppleringsvalget måtte gjennomføres da den tidligere konservative Mark Reckless meldte overgang til UKIP, United Kingdom Independence Party.

Andre valget Parlamentssetet i Rochester and Strood var så viktig at Cameron brukte saftig språk for å understreke alvoret. I valgkampen lovte han å gjøre det han kunne for at Reckless ikke skulle få «sin feite rumpe tilbake på de grønne benkene» i Underhuset. Det gikk ikke Camerons eller de konservatives vei. Den konservative avhopperen Reckless vant setet for det EU- og innvandrerfientlige partiet UKIP.

- Om du synes verden er større enn Europa og tror på et selvstendig Storbritannia, bli med oss og vi skal gi deg ditt land tilbake, sa Mark Reckless da han vant suppleringsvalget.

Gårsdagens parlamentsplass er UKIPs andre etter at partiet i oktober vant sitt første sete i Parlamentet da Douglas Carswell gikk av med seieren i et suppleringsvalg i Clacton-on-Sea. Også Carswell gikk fra Det konservative partiet til UKIP.

Markant rolle UKIP er et høyrepopulistisk parti som profilerer seg på motstand mot EU og innvandringsfientlighet. Partiet fikk 25 prosents oppslutning på en måling i midten av oktober. Med den fremgangen partiet har hatt den siste tida, kan det se ut til at det vil spille en markant rolle i britisk politikk fremover, mener observatører.

Det var en overbevisende seier Reckless fikk, med 42 prosent av stemmene. Han fikk sju prosent mer stemmer enn sin konservartve utfordrer i dette setet som tradisjonelt har vært konservativt. Alvoret for de konservative ligger i at setet i Rochester and Strood bare var vurdert som på 271. plass over seter UKIP kunne vinne. Det innvandrerfientlige partiets beskjed til de konservative er at partiet nå kan utfordre de konservative i alle valgkretser i Storbritannia. Reckless sa dette til velgerne etter at resultatet var klart i natt.

- Dere er mine sjefer, ikke la meg glemme det.

Valg seinest i mai Det glemmer trolig heller ikke David Cameron. Ifølge britiske observatører vil ikke UKIPs resultater i de to siste suppleringsvalgene rokke ved Camerons stilling. Det er ennå ikke ventet et rush av konservative som er redde for sine parlamentsplasser og vil kreve Camerons avgang, og at for eksempel Londons populære borgermester Boris Johnson tar over lederskapet i partiet.

Det siste parlamentsvalget var i 2010. Det neste marlamentsvalget må holdes seinest i mai 2015, altså bare om noen måneder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling