PÅ VEI UT? Nåværende Labour-statsminister Gordon Brown og kona Sarah forlater stemmelokalet i Kirkcaldy i Scotland May. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/SCANPIX
PÅ VEI UT? Nåværende Labour-statsminister Gordon Brown og kona Sarah forlater stemmelokalet i Kirkcaldy i Scotland May. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/SCANPIXVis mer

David Cameron leder valgdagsmålingen

Men får ikke rent flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSLO/LONDON (Dagbladet): Ikke overraskende leder de konservative, med David Cameron i spissen, viser BBCs, Sky News' og ITVs valgdagsmåling, kjent for sin treffsikkerhet. Der får partiet 307 seter i Underhuset, og mangler 19 for å få rent flertall.

Labour og nåværende statsminister Gordon Brown fikk 255 - et godt stykke under den magiske flertallsgrensa på 326.

Dermed viser valgdagsmålingen det som mange har spådd i den ekstremt tette og spennende valgkampen: Et såkalt «hung parliament».

PÅ VEI INN? Tory-leder David Cameron leder på meningsmålingene, men når likevel ikke opp til rent flertall. Her forlater han stemmelokalet med kona Samantha. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX
PÅ VEI INN? Tory-leder David Cameron leder på meningsmålingene, men når likevel ikke opp til rent flertall. Her forlater han stemmelokalet med kona Samantha. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX Vis mer

- Reglene er at hvis det er vippeparlament, er det ikke det partiet som har flest seter som har førsteretten. Det er den sittende regjeringen, sier Labours Peter Mandelson til BBC.

- Vil du ha problemer med å inngå avtale?

- Jeg har ingen problemer, i prinsippet, med å gi dette landet en sterk og stabil regjering, svarer han.

Med så små marginer kan selv små, små avvik i valgdagsmålingen få dramatiske konsekvenser for det faktiske utfallet. De neste timene vil de første opptellingsresultatene bli offentliggjort.

ALLIANSEKORT? Framadstormende Nick Clegg forlater stemmelokalet med kona Miriam Gonzalez Durantez. Foto: AFP PHOTO/Andrew Yates/SCANPIX
ALLIANSEKORT? Framadstormende Nick Clegg forlater stemmelokalet med kona Miriam Gonzalez Durantez. Foto: AFP PHOTO/Andrew Yates/SCANPIX Vis mer

Nåværende innenriksminister Alan Johnson sier til Sky News at Labour vil «anerkjenne det britiske folks syn» dersom valgdagsmålingen viser seg å stemme.

Analytikere sier derimot til The Guardian at målingen kan undervurdere Liberaldemokratene.

PÅ SLAGET: Big Ben i London viser valgdagsmålingen i tårn. Foto: AP Photo/Tom Hevezi/Scanpix
PÅ SLAGET: Big Ben i London viser valgdagsmålingen i tårn. Foto: AP Photo/Tom Hevezi/Scanpix Vis mer

Se presentasjon av partiene i faktaboksene til høyre.

«Hung parliament»Situasjonen kan få flere utfall. Noen av disse er:

• De konservative danner en mindretallsregjering. Om partiet bare mangler noen få mandater på flertall, kan det klare seg med støtte fra unionistpartiene i Nord-Irland.

• De konservative inngår en avtale med Liberaldemokratene. Prisen de vil måtte betale er reform av valgsystemet.

• Labour beholder makten ved hjelp av Liberaldemokratene. Nick Clegg har gjort det klart at det i så fall ikke er aktuelt at Gordon Brown fortsetter som statsminister. Utenriksminister David Miliband og innenriksminister Alan Johnson nevnes som mulige alternativ. Labour vil også måtte gi sin støtte til valgreform.

Dersom de konservative vinner valget vil man trolig merke en kursendring i forhold til ideologi og konservative kjernesaker; slik som mindre offentlig styring.

Brown kjemper for livetOm Labour ender som det tredje største partiet, er ikke bare Gordons Browns tid som statsminister, men også rolle som partileder over, tror førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Han anser det imidlertid for å være lite trolig.

- For når det kommer til valgdagen, tror jeg at de fleste velgerne vil holde seg til de to store partiene. Det føles tryggest, sier Mustad til NTB.

Analytikere tror at rekordmange briter har møtt opp for å avgi sin stemme. Flere skal også ha blitt avvist fra valglokalet på grunn av den massive pågangen. Ifølge The Telegraph ble rundt 20 personer låst ute i valgkretsen Sheffield Hallam, der Nick Clegg hører til. Clegg har selv gått ut og beklaget dette overfor velgerne, ifølge BBC.