David forsøkte å redde livet til en mann i Paris. Så oppdaget han ledningene under t-skjorta hans

- Det var da jeg skjønte det.

VILLE HJELPE: Sykepleieren «David» var raskt på pletten for å hjelpe de skadde etter en av eksplosjonene som rammet Paris forrige fredag. Lite visste han om at mannen han forsøkte å redde var en av selvmordsbomberne. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB Scanpix
VILLE HJELPE: Sykepleieren «David» var raskt på pletten for å hjelpe de skadde etter en av eksplosjonene som rammet Paris forrige fredag. Lite visste han om at mannen han forsøkte å redde var en av selvmordsbomberne. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykepleieren «David» var ute på cafeen Comptoir Voltaire i Paris på fredag kveld for en drøy uke siden, da en eksplosjon plutselig gikk av utenfor.

Han løp umiddelbart til for å hjelpe de sårede og skadde. En av dem var en mann som lå mellom bord og stoler som hadde blitt kastet avsted i eksplosjonen. Han snudde mannen rundt og begynte livreddende behandling.

Så rev han opp t-skjorta til mannen for å kartlegge omfanget av skadene, og det var da han oppdaget ledningene.

- Det var ledninger, en hvit, en svart, en rød og en oransje. Fire forskjellige farger. Det var da jeg skjønte det, sier David til nyhetsbyrået Reuters.

- Da jeg skjønte at han var en selvmordsbomber.

Han hadde forsøkt å redde livet til mannen som bare øyeblikk tidligere hadde forsøkt å ta hans.

Bare attentatmannen døde Mannen på bakken var Brahim Abdeslam, en av de som var involvert i de dødelige angrepene som rammet Paris og kostet 130 mennesker livet på fortauscafeer, ved fotballarenaen Parc des Princes og i konsertlokalet Bataclan.

Ved Comptoir Voltaire var det bare Abdesalam som døde.

David forteller at brannvesenet ankom i samme øyeblikk som han skjønte hvem mannen på bakken var. En av dem var en kjenning av ham og han fortalte brannmannen, som inntil da hadde gått ut fra at det var en gasslekasje som var skyld i eksplosjonen, hva han hadde sett.

- Han så på meg. Så brølte han ut at alle måtte evakuere umiddelbart, sier David.

Tenker Sykepleieren sier at han ikke så attentatmannen inne på selve cafeen, og at han antar at han satt ute på terassen da han trykket på utløseren.

Ifølge David informerte politiet ham i ettertid at ikke alle eksplosivene i bomben til Abdeslam hadde detonert som de var tenkt å gjøre. Det fikk ham til å tenke.

- Jeg tenker på hvordan jeg la ham ned på bakken, og hvordan jeg gjorde hjertemassasje. Det er en ganske voldsom prossess. Bare ved å gjøre det kunne jeg ha eksplodert resten av bomben, sier han.

Gjerningsmennene • Politiet mener ni personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept i angrepene. Fem av de sju er så langt identifisert av påtalemyndigheten.

• Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre.

• Brahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror av Salah. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.

• Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Sprengte seg i Bataclan. Dømt for flere mindre lovbrudd.

• Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France.

• Samy Amimour (28), fransk. Selvmordsbomber i Bataclan. Etterforsket av antiterrorpolitiet etter at han skal ha forsøkt å reise til Jemen, men forsvant høsten 2013. Det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham.

• En av selvmordsbomberne ved Stade de France ble først identifisert som Ahmed al-Mohammad (25), basert på et pass funnet på stedet og et fingeravtrykk registrert i Hellas tidligere i høst. Passet er imidlertid etter alt å dømme falskt. Personaliene i passet stemmer med en soldat drept i borgerkrigen i Syria.

• Franske myndigheter bekrefter torsdag at mannen de har pekt ut som hjernen bak angrepene, Abdelhamid Abaaoud (27), var blant tre personer som ble drept i en politiaksjon i Paris-forstaden Saint-Denis onsdag. Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria.

• En kvinne som sprengte seg selv under politiets aksjon i bydelen Saint-Denis er identifisert som Abaaouds kusine Hasna Aitboulahcen (26).

• Mohammed Amri (27) og Hamza Attou (21) er pågrepet i Belgia. De to skal ha plukket opp Salah Abdeslam i Paris etter terroraksjonen og kjørt ham til Brussel.

Kilde: NTB